Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV kuria kosminę oro gynybą, skirtą Rusijos ir Kinijos hipergarsinių ir balistinių raketų stebėjimui

Pentagonas kuria naują kosminę oro gynybos sistemą – 54 specialiai šiam tikslui sukurti palydovai įspės apie balistines ir hipergarsines raketas. Tai gerokai sustiprins Jungtinių Valstijų žvalgybos pajėgumus, rašo „Defence Express“.
Palydovas. Asociatyvinė nuotr.
Palydovas. Asociatyvinė nuotr. / Shutterstock nuotr.

Pentagonas, tęsdamas projektą „Proliferated Warfighter Space Architecture“ (PWSA), atrinko bendroves, kurios gamins naujos kartos priešo raketų sekimo palydovus.

Sutartys sudarytos su trimis bendrovėmis: „L3Harris“, „Lockheed Martin“ ir „Sierra Space“, paskelbė Kosminių pajėgų viešųjų pirkimų skyrius.

Bendra suma, kurią gaus šios bendrovės, yra 2,5 mlrd. dolerių, iš kurių didžiausia suma atiteks bendrovei „L3Harris“ (919 mln. dolerių), po jos eina „Lockheed Martin“ (890 mln. dolerių) ir galiausiai „Sierra Space“ (740 mln. dolerių). Jos laimėjo „tikrai konkurencingame“ konkurse, kuriame iš viso dalyvavo devynios bendrovės, pranešė „Defense One“.

Kiekviena bendrovė iš viso turi sukurti 18 palydovų, iš kurių 16 skirti įspėti apie balistines ir hipergarsines raketas, o dar du – „išankstinei ugnies kontrolei“. Pastarieji turės sudėtingesnius jutiklius, kurie rinks duomenis ir perduos informaciją.

Tai reiškia, kad iš viso kalbama apie 54 palydovus. Šiuo metu JAV priešraketinės gynybos agentūra orbitoje turi keturis sekimo palydovus, priklausančius „Tranche 0“ partijai, dar keturi laukia paleidimo, o vėliau bus paleisti 35 „Tranche 1“ palydovai, kurie suteiks operatyvinių pajėgumų naikintuvams.

Kosmoso pajėgos planuoja iki 2027 m. balandžio mėn. iškelti palydovus į žemąją Žemės orbitą kaip dalį „Tranche 2“. Tačiau visi šie planai priklauso nuo finansavimo, kuris bus gautas tik tuo atveju, jei Kongresas patvirtins 2024 m. gynybos biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas