Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK palydovinė įmonė „OneWeb“ nutraukia rusiškų raketų naudojimą

Jungtinės Karalystės vyriausybei iš dalies priklausanti palydovus gaminanti bendrovė „OneWeb“ teigia sustabdanti visus paleidimus iš Rusijos valdomo Baikonūro kosmodromo.
Raketa nešėja „Sojuz“ su JK įmonės „OneWeb“ palydovais gabenama į paleidimo aikštelę Baikonūro kosmodrome
Raketa nešėja „Sojuz“ su JK įmonės „OneWeb“ palydovais gabenama į paleidimo aikštelę Baikonūro kosmodrome / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo BBC, įmonė tikėjosi iš Kazachstano kosmodromo „Sojuz“ raketomis išsiųsti 36 erdvėlaivius, tačiau misijos vientisumas sutriko Rusijai užpuolus Ukrainą.

Rusija prieš skrydį iškėlė reikalavimus, kurių „OneWeb“ negalėjo įvykdyti. Tarp jų buvo ir garantija, kad ginkluotosios pajėgos nesinaudos palydovais.

Rusija taip pat norėjo, kad JK vyriausybė atsisakytų „OneWeb“ akcijų. JK Verslo, energetikos ir pramonės strategijos sekretorius Kwasi Kwartengas šį ultimatumą griežtai atmetė.

Ketvirtadienio rytą vakarų Londone įsikurusios „OneWeb“ valdyba balsavo už tai, kad ateityje būtų sustabdyti visi paleidimai iš Baikonūro. Apie tai bendrovė paskelbė ir savo „Twitter“ paskyroje.

Bendrovė planavo šiais metais iš šio kosmodromo atlikti keletą skrydžių, kad užbaigtų plačiajuosčio interneto ryšio tinklą danguje.

Įmonė dabar bendradarbiaus su Prancūzijos partnere „Arianespace“, kuri organizuoja „Sojuz“ paleidimus visame pasaulyje, ieškodama alternatyvių raketų skrydžių. Tačiau tai padaryti bus sunku, nes trūksta „OneWeb“ reikalingos klasės raketų.

Šiuo metu bendrovė orbitoje turi 428 palydovus, rašo BBC. To pakanka, kad būtų galima teikti interneto ryšį iš kosmoso aukščiau nei 50 laipsnių šiaurės platumos (įskaitant Jungtinę Karalystę), tačiau norint teikti pasaulinio masto paslaugas, reikia beveik 650 palydovų.

Po „OneWeb“ pranešimo K.Kwartengas, kurio departamentas turi vietą valdyboje, pateikė savo komentarus tviteryje: „Atsižvelgdami į neteisėtą ir neišprovokuotą Rusijos įsiveržimą į Ukrainą, peržiūrime savo dalyvavimą visuose tolesniuose projektuose, kuriuose bendradarbiauja Rusija“.

Atrodo, kad tai užbaigia „bus ar nebus“ painiavą dėl to, ar Baikonūro aikštelėje stovinti raketa „Sojuz“ penktadienį iš tikrųjų bus paleista.

Rusijos kosmoso agentūros vadovas Dmitrijus Rogozinas trečiadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip aikštelės darbuotojai uždengia Jungtinės Karalystės, JAV ir Japonijos vėliavas.

Kai trečiadienį kosmodromo darbuotojai išvilko transporto priemonę su 36 „OneWeb“ palydovais, prisiglaudusiais po jos gaubtu, atrodė, kad skrydis „prasideda!“.

Darant prielaidą, kad penktadienį planuotas paleidimas iš tiesų atšauktas, kyla klausimas, kas bus su 36 palydovais.

Jie lieka „OneWeb“ nuosavybe, tačiau neaišku, kaip juos būtų galima grąžinti. Šiuo metu Baikonūre nėra „OneWeb“ darbuotojų, kurie galėtų organizuoti siuntimą, net jei Rusija sutiktų išleisti erdvėlaivius.

Bendrovės gamykla yra Floridoje, kur gamybos linija gali pagaminti du palydovus per dieną, todėl juos galima greitai pakeisti, jei būtų rastos alternatyvios raketos.

Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dimitrijus Rogozinas jau pareiškė, kad pinigai, gauti mainais už raketas „Sojuz“, nebus grąžinti.

„Dėl force majeure aplinkybių, kurios atsirado dėl agresyvios Vakarų politikos ir Rusijai taikomų sankcijų, šie pinigai liks Rusijoje“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas