Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK prasideda didelės apimties 4 dienų darbo savaitės eksperimentas

Tūkstančiams laimingųjų Jungtinėje Karalystėje darbo savaitė dabar trunka tik keturias dienas – ir jie vis gaus 100 proc. savo įprasto atlyginimo.
Darbas per atostogas
Darbas per atostogas / 123RF.com nuotr.

Ar tai skamba pernelyg gerai, kad būtų tiesa? Tokia idiliška darbo pusiausvyra vieną dieną hipotetiškai gali tapti nauja norma, jei keturių dienų darbo savaitės įgyvendinimo kampanijos pasieks savo.

Šiuo metu didžiausiame kada nors vykdytame keturių dienų darbo savaitės eksperimente dalyvauja 70 įmonių ir daugiau nei 3300 darbuotojų iš Jungtinės Karalystės. Jie per ateinančius šešis mėnesius išbandys keturių dienų darbo savaitės režimą.

Iniciatyvą, kuriai kartu su kitomis organizacijomis vadovauja pelno nesiekianti organizacija „4 Day Week Global“, vykdo Kembridžo universiteto, Oksfordo universiteto ir Bostono koledžo mokslininkai.

„Analizuosime, kaip darbuotojai reaguoja į papildomą laisvą dieną – streso ir perdegimo, pasitenkinimo darbu ir gyvenimu, sveikatos, miego, energijos vartojimo, kelionių ir daugelio kitų gyvenimo aspektų požiūriu“, – sakė Bostono koledžo ekonomistė ir sociologė Juliet Schor, pagrindinė projekto tyrėja.

Tačiau perėjimas prie keturių dienų darbo dienos naudingas ne tik Jungtinės Karalystės darbuotojams. Organizacija „4 Day Week Global“ taip pat vykdo bandomuosius projektus Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje, o neseniai paskelbė apie būsimą bandomąjį projektą JAV ir Kanadoje, rašo „Science Alert“.

Mokslininkai jau ne vienerius metus tyrinėja įvairius tarptautinius 35 valandų darbo savaitės bandymus, iš kurių didžiausias iki šiol buvo atliktas Islandijoje – jame dalyvavo apie 2500 žmonių.

Šio bandymo metu nustatyta, kad darbo valandų sutrumpinimas suteikė daug naudos darbuotojams ir dėl to nesumažėja jų produktyvumas.

„Daugelis darbuotojų teigė, kad pradėję dirbti mažiau valandų jautėsi geriau, energingiau ir mažiau įsitempę, todėl turėjo daugiau energijos kitai veiklai, pavyzdžiui, mankštai, draugams ir pomėgiams“, – pranešė tyrėjai.

123RF.com nuotr./Darbas, karjera
123RF.com nuotr./Darbas, karjera

Būtent dėl tokių rezultatų darbuotojams gali būti prasminga dirbti trumpiau, uždirbant tiek pat pinigų, kiek ir įprastai. Manoma, kad paprasčiausiai turėdami mažiau laiko dirbti (ir turėdami daugiau laisvo laiko), jie turės daugiau energijos, bus geros savijautos, todėl tą laiką, kurį praleidžia dirbdami, galės būti efektyvesni ir produktyvesni.

„Keturių dienų darbo savaitė paprastai laikoma trigubo pelno politika – ji padeda darbuotojams, įmonėms ir klimatui“, – sakė tyrėja. „Mūsų mokslinių tyrimų pastangomis visa tai bus nagrinėjama.“

„Pereidami pirmieji gauname daug privalumų“, – „Euronews“ sakė Jungtinės Karalystės technologijų bendrovės „Sensat“, kuri dalyvauja JK bandyme, žmonių ir talentų vadovas Paddy Lambrosas.

„Pastebėjome, kad padaugėjo paraiškų, pagerėjo nuotaikos, galėjome įdarbinti įvairesnių žmonių... Kai susiejame visus šiuos dalykus, matome didžiulį pranašumą, kad tai, kas vis tiek neišvengiamai ateis, priimame anksčiau nei visi kiti“, – komentavo vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas