Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką dovanosime draugams 999 gimtadienio proga, arba Drąsiausios ateities prognozės

1900 m. žymaus JAV „Smithsonian” instituto kuratorius Johnas Elfrethas išpublikavo straipsnį apie tai, kas gali atsitikti per artimiausius 100 metų. Tarp mokslininko prognozių – C, X ir Q išnykimas iš raidyno, kelių persikėlimas po žeme ir dar idėja, kad braškės savo dydžiu prilygs obuoliams. Akivaizdu – ne visos futurologų idėjos pasiteisina.
Laikrodis
Laikrodis / „Fotolia“ nuotr.

Tačiau pažiūrėkite, ką dar prognozavo Elfrethas: bevieliai telefonų tinklai visame pasaulyje, MRI medicininiai aparatai arba 200 km/val. greičiu judantys traukiniai. Tad jeigu dalis futurologų prognozių – pasiteisina, pasidairykime po pačias įdomiausias.

Žmogaus ir kompiuterio simbiozė

Vienas garsiausių šių dienų futurologų Ray’us Kurzweilas yra kertinis „Singularity” (liet. susiliejimas) idėjos vėliavnešys. Jis tvirtai tiki, kad žmogaus ir kompiuterio draugystė šiuo metu yra tik kūdikystės stadijoje.

R.Kurzweilas tikina, kad jau artimiausiu metu didžioji dalis mūsų bendravimo persikels į virtualiąją realybę – tad nereikės kelti kojos iš namų ar biuro.

Tačiau visa žmogaus ir kompiuterio draugystės kulminacija – susiliejimas į vieną skaitmeninį kūną – mirdami galėsime perkelti savo sąmonę į kompiuterį, kur ji ir toliau funkcionuos. Eina šiurpas? Palaukite, kol perskaitysite kitas idėjas.

Projekto partnerio nuotr./Ką dovanosime draugams 999 gimtadienio proga arba drąsiausios ateities prognozės
Projekto partnerio nuotr./Ką dovanosime draugams 999 gimtadienio proga arba drąsiausios ateities prognozės

Ateities prognozavimas 2.0

Švedų mokslininkas Christopheris Ahlbergas kuria programinę įrangą, kuri turėtų pakankamai tiksliai numatyti ateitį. Į jo įmonę jau yra investavusi „Google” ir net JAV Centrinės Žvalgybos Valdyba.

Mokslininko kuriama programinė įranga realiuoju laiku skenuos interneto tinklalapius bei socialinius tinklus bei pagal tam tikras tendencijas galės nuspėti ateities įvykius.

Tačiau ši idėja yra niekas palyginus su prof. Dirko Helbingo iniciatyva. Šis vokiečių fizikas bei matematikas Šveicarijos Federaliniame Technologijų Institute vadovauja projektui, pavadintam „Gyvosios Žemės simuliatorius”. Jo esmė – sukurti beprecedentę kompiuterių sistemą, kuri modeliuotų viską, kas vyksta Žemėje: nuo jūsų įrašų „Facebooke” iki žemės plokščių judėjimo, akcijų kursų pasikeitimo, D.Trumpo pasisakymų „Twitter” ir kt. Viską. Į šį reikalą jau investuota 1,4 mlrd. JAV dolerių.

Gyvenimas iki... 1000 metų?

Britų mokslininkas Aubrey de Grey'us tiki, kad molekulinės manipuliacijos gali atstatyti senėjimo proceso organizmui padarytą žalą ir reikšmingai – iki 1000 metų – prailginti žmogaus gyvenimo trukmę. Mokslininko teigimu, egzistuoja 30–40 proc. tikimybė, kad tūkstantį metų gyvensiantis žmogus jau vaikšto Žemės paviršiumi.

Šių metų Europos tyrėjų naktyje rugsėjo 29 dieną – daugiau nei 250 renginių, kurie kvies pažinti futurologiją, mokslininkus ir naujausius mokslo pasiekimus, pasižvalgyti po ateities technologijas ir apie futurologiją su žinomais šalies mokslininkais diskutuoti prie gardžios vakarienės. Rinktis iš daugybės renginių galite jau dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas