Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 23

Kai kosminis laivas sprogsta netoli Mėnulio: neįtikėtina „Apollo 13“ astronautų išgyvenimo misija

Misija „Apollo 13“ buvo trečiasis NASA bandymas išlaipinti žmogų Mėnulio paviršiuje, tačiau astronautai taip ir neįkėlė kojos į Žemės palydovą. Dramatiški įvykiai ir deguonies bako sprogimas praėjus beveik 56 valandoms po starto privertė misijos astronautus atsisakyti vilčių nusileisti Mėnulyje ir bandyti išgyventi kosmose. Erdvėlaivis buvo apgadintas, todėl įgula buvo priversta susispaudusi kapsulėje, kuri galiausiai sėkmingai nusileido vandenyne.
„Apollo 13“ misijos komanda
„Apollo 13“ misijos komanda / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Ši misija šiandien įvardijama kaip pavyzdys, kokios pavojingos gali būti kelionės į kosmosą. Taip pat ji rodo, kaip novatoriškai ir vieningai gali dirbti NASA, kai astronautams gresia pavojus.

„Apollo 13“ misijos astronautų komandai vadovavo Jimas Lovellas, Mėnulio modulio pilotas buvo Fredas Haise'as, o komandinio modulio pilotas buvo Johnas Swigertas.

Būdamas 42 metų, kai prisijungė prie „Apollo 13“ misijos komandos, J.Lovellas tapo rekordininku – astronautu, įvykdžiusiu daugiausiai misijų kosmose. Jis taip pat dalyvavo „Apollo 8“ misijoje, kurios metu astronautai skriejo aplink Mėnulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas