Businessinsider.com aprašo, kaip keletas paplitusių vaisių ir daržovių atrodė anksčiau.
Arbūzas
Šiame XVII a. Giovanni'o Stenchi'o piešinyje vaizduojamas arbūzas, kuris visiškai skiriasi nuo šių dienų vaisiaus. Pažiūrėjus į skerspjūvį matyti, kad tuometinis arbūzas buvo sudarytas iš šešių visiškai skirtingų trikampio formos dalių.
Kai kurie mano, kad paveiksle matomi arbūzai buvo neprinokę arba išdžiūvę, tačiau juodos sėklos rodo, kad arbūzas buvo brandus.
Laikui bėgant žmonės pakeitė arbūzus taip, kad šie įgijo raudoną spalvą.
Bananas
Pirmieji bananai galėjo būti kultivuojami dar prieš 7 tūkst. metų toje vietoje, kur dabar yra Papua Naujoji Gvinėja. Jie taip pat buvo auginami Pietryčių Azijoje. Šių dienų bananai išveisti iš dviejų rūšių – Musa acuminata ir Musa balbisiana, kurie turėjo dideles sėklas, visai kaip esantys nuotraukoje.
Jų hibridas leido išveisti tokius bananus, kokius turime ir šiandieną. Palyginus su pirmtakais, bananas yra geresnio skonio ir turi daugiau maistingų medžiagų.
Baklažanas
Per istoriją baklažanai buvo įvairių spalvų ir formų – baltos, žydros, violetinės ir geltonos – visai kaip nuotraukoje. Pirmieji jų kultivuoti Kinijoje ir turėjo spyglius ant tos vietos, kur augalo stiebas susijungė su vaisiumi.
Tačiau selekcinis veisimas nulėmė, kad dyglių buvo atsikratyta ir mes gavome didesnes pailgas daržoves, kurias galime rasti daugelyje daržovių parduotuvių.
Morka
Pirmosios morkos, kaip žinoma, buvo auginamos Persijoje ir Mažojoje Azijoje X amžiuje. Manoma, kad jos buvo violetinės arba baltos su išsišakojusiomis šaknimis – visai kaip nuotraukoje, tačiau ilgainiui prarado savo violetinį pigmentą ir tapo geltonos.
Ūkininkai prijaukino šias plonas baltų šaknų daržoves, kurios turėjo labai aitrų skonį ir augo dvejus metus, ir pavertė tokiomis, kokias turime šiandien.
Kukurūzas
Dabartiniai kukurūzai buvo išveisti iš kukurūzų, kuriuos sunkiai galėtum pavadinti maistu. Natūralūs nuotraukoje matomi kukurūzai pirmą kartą pradėti auginti dar 7 tūkst. m. Pr. Kr. ir buvo sausi tarsi žalios bulvės.
Šių dienų kukurūzai yra maždaug tūkstantį kartų didesni nei prieš 9 tūkst. metų, juos žymiai lengviau nulupti ir auginti. Dabar 6,6 proc. kukurūzo sudaro cukrus, palyginus su 1,9 proc. pirminės daržovės. Pusė šių pokyčių įvyko XV a., kai Europos ūkininkai ėmė kultivuoti daržovę.