Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip saugiai naršyti internete prisijungus prie viešo „Wi-Fi“ tinklo

Nešiojami kompiuteriai, planšetės, išmanieji telefonai – visa tai tapo neatsiejama žmogaus gyvenimo XXI amžiuje dalimi, labai svarbi net keliaujant ar ilsintis. Šiais prietaisais mes naudojamės jaukiai įsitaisę hamake prie švelniai banguojančios jūros ir oro uoste, laukdami skrydžio. Tai labai patogu, tačiau per daug neatsipalaiduokite, kol nepasirūpinote savo belaidžio interneto saugumu.
Mergina gamtoje
Mergina gamtoje / „Omnitel“ nuotr.
Temos: 2 Wi-Fi Internetas

Viešajame „Wi-Fi“ tinkle, kuriuo jūs naudojatės, gali slėptis tapatybės vagys ir kiti kibernetiniai nusikaltėliai, kurie laukia patogios progos, kada galės pavogti jūsų informaciją.

Jeigu jūs esate prisijungęs prie „Wi-Fi“ tinklo ir jūsų ryšys nėra apsaugotas, beveik visi duomenys, kurie keliauja tinklu, yra pažeidžiami.

Šiuo metu „Wi-Fi“ yra labai plačiai naudojamas ir jo populiarumas sparčiai auga, suteikdamas daugiau galimybių programišiams. 2012 metų pirmajame ketvirtyje, lyginant su 2011 m. pirmuoju ketvirčiu, naudojimasis „Wi-Fi“ išaugo tris kartus. Nors vartotojų skaičius padidėjo, apsaugos priemonės, kurias naudoja viešos nemokamos belaidžio interneto ryšio zonos (angl. hotspots) nepasikeitė.

Taigi vartotojai, kurie naudojasi neapsaugotais „Wi-Fi“ tinklais, patys turėtų imtis saugumo priemonių.

Žvejoja neatidžius

Pavojus vartotojams atsiranda dėl to, kad kiekvienas žmogus, turintis nešiojamąjį kompiuterį, gali apsimesti belaidžio interneto ryšio zona. Programišiai ir tapatybės vagys gali vartotojams sukurti suklastotas „Wi-Fi“ stoteles (SSID), kurių pavadinimai nesiskirs nuo viešų ir visiems gerai žinomų „Wi-Fi“ tinklų pavadinimų.

Suklastoto SSID, tokio, kaip, pavyzdžiui, „Nemokamas oro uosto „Wi-Fi“, pakaks apgauti daugelį vartotojų, kurie naršymo metu gali prisijungti prie įvairių profilių. Tokiu atveju nusikaltėliai galės matyti tinklalapius, kuriuos lanko vartotojas, bei jo prisijungimo duomenis. Negana to, daugelis žmonių naudoja tuos pačius slaptažodžius skirtinguose tinklalapiuose, tuo dar labiau padidindami tapatybės vagystės riziką.

Patarimai

Vienas efektyviausių būdų keliautojui apsaugoti savo asmens duomenis yra nesiųsti svarbių duomenų, naudojantis viešu ir neapsaugotu „Wi-Fi“ tinklu. Kitaip sakant, nesilankyti finansiniuose ar asmens duomenų reikalaujančiuose tinklalapiuose.

Būdami oro uoste ieškokite ženklų, reklamuojančių žinomos bendrovės teikiamas „Wi-Fi“ paslaugas. Neieškokite belaidžio interneto tinklo paprasčiausiai įrašydami dažnai naudojamas frazes (pvz., „oro uosto „hotspot“ ir pan.).

Norėdami naršyti saugiai, vartotojai gali sumokėti už apsaugoto „Wi-Fi“ tinklo paslaugas. Taip pat galima naudojantis išmaniojo telefono „pririšimo“ (angl. tethering) funkcija, leidžiančia prisijungti prie interneto, arba sukurti „tunelį“ per nesaugią bevielio interneto „Wi-Fi“ zoną, naudojantis saugiu virtualiu privačiu tinklu (VPN).

Be abejo, yra naujų protokolų versijų, kurios padidina saugumą. Dabartinė „Wi-Fi“ apsaugos forma „WPA2“ yra puikus pasirinkimas. Šiuo metodu užtikrinama, kad duomenų perdavimai tinkle būtų užšifruoti – kol kas tai yra geriausia apsauga, kurią vartotojas gali naudoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas