Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 18

Kas iš to vandens? Paaiškino, kuo svarbūs naujausi atradimai Marse ir kada į kitą planetą išsiųsime žmones

Nors mūsų Saulės sistemą sudaro 8 planetos, be Žemės žmonės yra aplankę tik ištikimą palydovą Mėnulį. Tiesa, tai gali netrukus pasikeisti, teigė Fizinių ir technologijos mokslų centro astrofizikas dr. Kastytis Zubovas. 15min mokslininkas atskleidė, kada galime tikėtis žmonių išsilaipinimo Marse ir kaip planetos ištekliai galėtų būti panaudojami kolonizavimo metu.
Žmonių gyvenimas Marse, iliustracija
Žmonių gyvenimas Marse, iliustracija / NASA

Jau ne vienerius metus kosmoso mylėtojų svajonėse dominuoja mintis nuskraidinti žmones į Marsą. Ir NASA, ir Elono Musko bendrovė „SpaceX“ yra sakiusios, kad per ateinančius du dešimtmečius Marse turėtų nusileisti žmonės, o ilguoju periodu – ir apsigyventi.

Tačiau lengviau pasakyti, nei padaryti. Už 54,6 milijonų kilometrų nuo Žemės esanti planeta nėra pati svetingiausia vieta žmonėms – milžiniški temperatūros šuoliai, menka gravitacija bei smėlio audros yra tik keli iš gausybės iššūkių, kurie planetos paviršiuje laukia ateities gyventojų.

Nepaisant to, tiek mokslininkai, tiek verslininkai nepraranda optimizmo ir planuoja Raudonosios planetos kolonizavimą. Ypač dėl to, jog ateityje tai gali tapti naujais žmonijos namais.

E. Genio/LRT.lt nuotr./Astrofizikas dr. Kastytis Zubovas
E. Genio/LRT.lt nuotr./Astrofizikas dr. Kastytis Zubovas

Fizikas K.Zubovas 15min papasakojo apie svarbiausių Marso paviršiuje riedančių roverių atradimus ir jų pritaikymą bei atskleidė, kada galime tikėtis pirmųjų astronautų išsilaipinimo planetos paviršiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas