Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas nutiks, jei jūsų šuo ės tik šviežią, žmogui skirtą maistą? Vienas didelis pokytis

Remiantis 2021 m. atlikto tyrimo duomenimis, kai kurių rūšių žmogaus maistą šuo gali lengviau virškinti nei sausą šunų ėdalą. Ar dėl natūralesnės protėvių mitybos šuo bus sveikesnis? Bent jau dėl to šuo gali daug mažiau tuštintis – iki dviejų trečdalių mažiau, rašo Sciencealert.com.
Sausas šuns maistas
Sausas šuns maistas / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Šuo Maistas

Nuomonė, kad visas žmogaus maistas yra blogas šunims, yra palyginti nauja ir istoriškai pagrįsta rinkodara, o ne mokslu.

Nors yra tam tikrų maisto produktų, kurių šunys turėtų vengti, pavyzdžiui, šokoladas, prieskoniai ir vaisiai, daugelį mūsų lėkštėse esančių baltymų ir daržovių, tinkamai paruoštų, galima sušerti šunims, rašo Sciencealert.com.

Tūkstančius metų žmonės savo maisto likučiais maitino savo augintinius ir jie pamažu evoliucionavo, kad galėtų juos suvirškinti.

Kita vertus, komercinis šunų maistas yra tik pusantro šimto metų senumo ir tikriausiai atsirado kaip būdas pelningiau naudoti maisto atliekas.

Šiandien daugelis augintinių savininkų mano, kad stalo atliekos yra pavojingos jų šunims, o granuliuotame maiste yra visų jų šunims reikalingų maistinių medžiagų.

Tačiau pastaraisiais metais, paaiškėjus „Big Kibble“ istorijai ir atšaukus tam tikrus gyvūnų augintinių ėdalus dėl saugumo problemų, naminės alternatyvos tapo daug populiaresnės ir daugelis gyvūnų augintinių savininkų pradėjo rinktis sveikus, šviežius, ekologiškus, minimaliai apdorotus komercinius ėdalus.

Skamba sveikiau, bet ar tai reiškia, kad jie yra geriausias pasirinkimas? Tiesa ta, kad kol kas tiesiog nežinome.

Pasak Sciencealert.com, daugelis komercinių gyvūnų augintinių racionų nebuvo kruopščiai išbandyti ar išsamiai palyginti, nors techniškai jie atitinka „visavertės ir subalansuotos mitybos“ standartus.

Taip pat neaišku, kaip nustatyti, kas iš tikrųjų sudarė „natūralią“ protėvių mitybą ir kokią įtaką šiuolaikinis maistas gali turėti bendrai šuns sveikatai.

123RF.com nuotr./Glosto šunį
123RF.com nuotr./Glosto šunį

Vis dėlto, atlikus pirmuosius tyrimus, susijusius su žmonėms skirtu šunų maistu, nustatyta keletas privalumų, kuriuos galima įžvelgti atsisakius sauso ėdalo. Pasirodo, šeriant šunis mėsos ir daržovių mišiniu, kurį mes patys mėgstame, šunys tuštinasi daug mažiau nei ėsdami sausą maistą.

Tyrimo autoriai teigia, kad kai keturias savaites dvylikai biglių buvo duodama standartinis sausas ėdalas, šunys turėjo valgyti gerokai daugiau, kad išlaikytų savo kūno svorį, ir tuštindavosi iki trijų kartų daugiau nei tada, kai jiems buvo duodama žmogui tinkamo maisto. Lyginant su šviežiais ingredientais, šunys tuštindavosi nuo 1,5 iki 1,7 karto daugiau.

Tai reiškia, kad žmogaus maiste esančios maistinės medžiagos šunims lengviau virškinamos.

Tai reiškia, kad žmogaus maiste esančios maistinės medžiagos šunims lengviau virškinamos. Be to, paaiškėjo, kad dvi pastarosios dietos taip pat pakeitė šunų žarnyno bakterijas taip, kaip to negalėjo padaryti sausas ėdalas.

„Kaip parodėme ankstesniuose tyrimuose, sveikų šunų, šertų šviežiu maistu, išmatų mikrobų rezultatai skyrėsi nuo tų, kurie buvo šeriami sausu ėdalu“, – sakė mitybos mokslininkė Kelly Swanson iš Ilinojaus universiteto.

Rezultatai iš esmės sutampa su ankstesnių tyrimų rezultatais, kuriais nustatyta, kad šviežios ar žalios mėsos dieta taip pat gali pakeisti šuns mikrobiomą, tačiau norint nustatyti, kaip tai galiausiai paveiks šuns sveikatą, reikia atlikti daugiau tyrimų.

2018 m. K.Swanson ir jos kolegos aštuonis biglius šėrė kibinais, skrudintu ėdalu be grūdų arba žaliu ėdalu.

Analizuodami jų fizinį aktyvumą, šlapimą, išmatas ir kraują, tyrėjos nustatė, kad skrudintas ėdalas buvo lengviau virškinamas nei kibinų, o mityba tiek be grūdų, tiek žalia lėmė mažesnį cukraus kiekį kraujyje ir didesnį riebalų kiekį.

Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad šis maistas yra sveikesnis. Prieš kelerius metus kai kurie be grūdų gaminami šunų ėdalai buvo siejami su tam tikra šunų širdies ligų forma, todėl Jungtinių Amerikos Valstijų Federalinė vaistų patariamoji tarnyba (FDA) įspėjo, kad tokio tipo dietos šunims negalima taikyti.

Be to, reikia atsižvelgti ne tik į mūsų augintinių sveikatą, bet ir į poveikį aplinkai. Jei kiekvienas šuo būtų šeriamas mėsa, žuvimis ir daržovėmis, anglies dioksido išmetimo ir klimato kaitos pasekmės būtų milžiniškos.

Galiausiai, K.Swanson sako, kad jei įrodyta, jog dieta yra saugi ir atitinka šuns mitybos poreikius, ji mano, kad tai priimtinas pasirinkimas. Jei norite mokėti daugiau už aukščiausios kokybės ingredientus, tai jau jūsų reikalas.

„Man svarbiausia yra išbandyti šiuos naujus dietų derinius ir produktus, kol jie dar nėra komerciškai prieinami“, – sakė ji 2018 m.

Kol nežinome daugiau, atrodo, kad tai yra pamatuotas požiūris.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Journal of Animal Science“.

Pirmą kartą šio straipsnio versija buvo paskelbta 2021 m. vasario mėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas