Kiek kiaulių reikia skrydžiui iki Niujorko ir kodėl tai svarbu mūsų augintiniams

Automobilių ir lėktuvų kuro gamybai Europoje sunaudojama vis daugiau gyvūninės kilmės medžiagų, kurios yra itin svarbūs gyvūnų maisto ingredientai, rodo nauja Europos transporto ir aplinkos federacijos „Transport & Environment“ (T&E) atliktas tyrimas, rašoma pranešime spaudai.
Augintinis
Augintinis / Asociatyvi nuotr.

Toliau einant šia kryptimi, svarbios žaliavos gali pristigti ne tik gyvūnų maisto, bet ir kitų visiems pažįstamų produktų – muilo, kosmetikos – gamybai.

T&E užsakymu atlikti konsultacinės bendrovės „Cerulogy“ skaičiavimai atskleidė, kad nuo 2006 m. iki dabar gyvūninės kilmės riebalų panaudojimas biodyzelinio kuro gamybai išaugo 40 kartų. Kiti duomenys, kuriuos pateikia „Stratas Advisors“, rodo, kad gyvūninės kilmės riebalų paklausa biokuro gamybai nuo 2021 m. iki 2030 m. išaugs trigubai. Ingrediento, dėl kurio stygiaus gali susvyruoti stabili gyvūnų augintinių maisto gamyba, labiausiai reikia SAF (sustainable aviation fuel) gamybai.

„Gyvūniniai riebalai, apie kuriuos eina kalba, yra šalutinis pramoninio mėsos perdirbimo produktas. Vienos jo pritaikymo sritys stebina mažiau, kitos – daugiau. Šie riebalai nuolat naudojami kaip svarbus naminių gyvūnų maisto ingredientas, taip pat – oleochemijos (muilo, kosmetikos) pramonėje. Kiek mažiau žinoma, kad vis didesnį mastą įgauna šių riebalų panaudojimas gaminant kurą transportui – automobiliams ir lėktuvams. Nors neretai nėra tiksliai aišku, iš ko gaminami SAF degalai, tačiau juose tikrai yra ir gyvūninių riebalų“, – pristatydama studiją, nurodo T&E.

Europa biodyzelinio kuro pavidalu jau dabar sudegina 46 proc. gyvūninių riebalų. Šios žaliavos, kaip ir daugelio kitų, pasiekiamumas yra ribotas, o dėl to žudyti daugiau gyvūnų nėra išeitis, teigia analizės autoriai. T&E skaičiavimai rodo, kad, pavyzdžiui, transatlantiniam skrydžiui (į vieną pusę) Paryžius-Niujorkas reikalingam kuro kiekiui pagaminti gali prireikti gyvūninių žaliavų iš 8.800 kiaulių.

Kuras svarbiau nei maistas?

Dėl gyvūnų maistui tinkamų gyvūninių produktų, vadinamųjų 3 kategorijos gyvūninių riebalų, perspėja ir FEDIAF, Europos gyvūnų maisto augintojus vienijanti organizacija (The European Pet Food Industry). Pasak šios organizacijos, jei kokybiškam gyvūnų maistui reikalingi ingredientai bus „pilami į bakus“, tai gali paveikti beveik 90 mln. Europos namų ūkių, kurie rūpinasi sveika ir maistinga daugiau nei 300 mln. augintinių mityba.

„Šie naujausi skaičiai iliustruoja keistą prioritetą – kuras svarbiau nei maistas. Kalba eina ne tik apie gyvūnų augintinių maistą. Taip, 3-osios kategorijos gyvūniniai riebalai yra funkciškai ir skoniniu atžvilgiu svarbūs naminių augintinių maisto gamybai, alternatyvų jiems beveik nėra. Gyvūninių riebalų panaudojimo kuro gamybai idėja grindžiama tvarumu, tačiau nuošalyje lieka mintis, kad gyvūnų maisto gamintojai, netekę esminės žaliavos, alternatyvų dairysis žmonių maisto ingredientuose, todėl praktikoje ši idėja neturi nieko bendro su tvarumu, priešingai – jei reikės auginti daugiau maisto, kurį galėtume supilti į bakus, bendras aplinkosauginis pėdsakas padidės“, – sako Mindaugas Rupšys, Gargžduose įsikūrusios maisto gyvūnams augintiniams gamybos bendrovės „Mars Lietuva“ Korporacinių reikalų vadovas ir FEDIAF Komunikacijos grupės vadovas.

„Jei ši politinė kryptis nesikeis, gyvūnų maisto gamintojai bus priversti priimti mažiau tvarius sprendimus, galbūt naudoti augintinių maistui žaliavas, kurios tinkamos ir žmonių maistui. Iškils reali grėsmė, kad gyvūnų augintinių maistui tiesiog pritrūks ingredientų“, – yra sakiusi FEDIAF prezidentė Rosa Carbonell.

Rizika nutolti nuo tvarumo tikslų

Kaip nurodo T&E, kaip gyvūninių riebalų pakaitalas į rinką gali skverbtis netvarios medžiagos. Pavyzdžiui, oleochemijos pramonėje labiausiai tikėtinu pakaitalu laikomas palmių aliejus, kadangi jo savybės panašiausios į gyvūninius riebalus ir tai būtų pigiausias pasirinkimas. Jei grynas palmių aliejus pakeistų gyvūninius riebalus, CO2 emisijos, naudojant gyvūninių riebalų pagrindu pagamintą biodyzelį, gali išaugti 1,7 karto, palyginti su įprastu dyzeliniu kuru.

Taip vadinami trečios kategorijos gyvūninės kilmės produktai dažniausiai yra žmonių maisto perdirbimo šalutiniai produktai, įskaitant negausiais kiekiais išgaunamus gyvūninės kilmės riebalus. Gyvūniniai riebalai yra riebalų rūgščių, energijos šaltinis ir leidžia išgauti augintiniams tinkamas skonines bei funkcines maisto savybes. Gyvūnų maisto pramonė nuolat ieško alternatyvių tvarių žaliavų savo produkcijai, tačiau 3 kategorijos gyvūninės kilmės produktai tebėra unikali ir sunkiai alternatyvomis pakeičiama žaliava.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis