Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinai išrado belaidžio ryšio lemputę

Grupė Kinijos inžinierių išrado pirmą pasaulyje elektros lemputę, kuri ne tik šviečia, bet ir siunčia „Wi-Fi“ signalą. Fudano universiteto (Šanchajus, Kinija) tyrėjai išradimo prototipą pavadino „Li-Fi“.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Photos.com nuotr.

Ekspertų teigimu, LED lemputė su mikroschema generuoja 150 Mbps spartos belaidžio internetinio ryšio signalą, o tai yra gerokai didesnė sparta nei internetinio ryšio spartos vidurkis Kinijoje. Prie interneto gali prisijungti ne daugiau kaip 4 netoli „Li-Fi“ lemputės esantys įrenginiai.

Lapkritį Šanchajuje vyksiančioje Tarptautinėje industrijos mugėje („International Industry Fair“) kinų mokslininkai pristatys 10 internetinių lempučių pavyzdžių. Toks internetinio ryšio sprendimas išsiskiria spartumu, pigumu ir energijos tausojimu. Viliamasi, kad lemputėmis skleidžiamas belaidis interneto ryšys Kinijos namų ūkiuose taps savaime suprantamu dalyku – Kinijoje vis daugiau žmonių tradicines lemputes keičia į modernesnius LED pagrindu pagamintus šviestukus.

„Li-Fi“ naudoja tik apie 5 proc. energijos, kurios reikia belaidžio ryšio stotelėms. Idėjos autoriai susiduria su tokio šviestuko dizaino ir gamybos problemomis – ypatingai sunkiai sekasi surasti tinkamą ir skoningą mikroschemos dizaino sprendimą.

Kitas trūkumas – interneto ryšys nutraukiamas, kai lemputė išjungta arba perdega.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas