Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos populiacijos augimas priėjo ribą? Gyventojų skaičius tuoj ims trauktis

Kinijos nacionalinis statistikos biuras pasidalino naujausiais demografiniais duomenimis. Pasirodo, ilgą laiką su sparčiu gyventojų skaičiaus augimu kovojusi Kinija greitai turėtų pradėti trauktis.
Pingyao miestas Kinijoje
Pingyao miestas Kinijoje / 123rf.com
Temos: 2 Kinija Populiacija

Kinija vis dar yra didžiausia pasaulio valstybė, turinti net 1,41 milijardus gyventojų. Antroje šio sąrašo vietoje rastume Indiją su 1,38 milijardais gyventojų. Trečioje – JAV su 331 milijonų žmonių. Skirtumas – tarp antros ir trečios vietos yra milžiniškas ir jis didėja, nes Indija per metus paauga procentu, JAV – 0,6 proc.

Lyginant su 2020 metais, Kinija paaugo 480 tūkstančių gyventojų. Tai – ypatingai mažas rodiklis tokiai šaliai. Tiesą sakant, ženklai rodo, kad Kinijos gyventojų skaičius dabar ims trauktis. Gimstamumas jau nukrito iki 7,52 gimimų 1000 gyventojų – tai žemiausias rodiklis nuo 1949 metų.

Kas vyksta? Na, gimdyti galinčių moterų Kinijoje sparčiai mažėja – vaisingo amžiaus moterų 2021-ųjų metų pabaigoje buvo 5 milijonais mažiau nei paskutinėmis 2020-ųjų dienomis. Be to, jaunuoliai vis vėliau tuokiasi ir vis vėliau susilaukia vaikų. Šis fenomenas yra gerai žinomas. Kylant šalies pragyvenimo lygiui žmonės atideda šeimos kūrimą ir susilaukia mažiau vaikų.

Kinijos populiacija, kaip, beje, ir Europos, Šiaurės Amerikos ir kai kurių kitų Azijos šalių, sensta. Pernai darbingo amžiaus žmonių skaičius šalyje susitraukė 2,47 milijonais. Jaunesnių nei 15 metų amžiaus žmonių skaičius Kinijoje sumažėjo 5,28 milijonais. Tuo tarpu 65-erių ir vyresnių žmonių populiacija išsiplėtė 9,92 milijonais.

Kinijai tai nėra naujiena. Pernai paskelbtas planas, kaip paskatinti šeimas susilaukti trijų vaikų. Tačiau vis tiek beveik neabejojama, kad Kinijos laukia ilgas gyventojų skaičiaus kritimo periodas. Dabar Kinija tikriausiai turi daugiausiai gyventojų kiek turės labai ilgą laiką.

Tiesą sakant, prognozuojama, kad pasaulio populiacija ims mažėti. Na, dar ne greitai, bet ims. 2064 metais pasaulyje gali būti 9,7 milijardai žmonių, bet 2100-iais jų tikriausiai jau bus apie 8,8 milijardus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas