Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl ateityje valgysime laboratorijoje užaugintą mėsą?

Vienintelė priežastis, kodėl jūs dar nevalgote laboratorijoje užaugintos mėsos, nėra jūsų asmeniniai nusistatymai. Nebent apskritai nevalgote mėsos. Bet jei esate mėsėdis, tikėtina, kad ateityje valgysite laboratorijoje užaugintą mėsą.
Kepsnys su žolelių sviestu
Kepsnys su žolelių sviestu / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Laboratorija Mėsa

Kaip galime būti tokie tikri? Nes tokia mėsa bus visur. Įskaitant dešras, pusfabrikačius ir kitus gaminius. Praeitą liepą „Future Meat Technologies“ ir „Nestlé“ pasirašė susitarimą, pagal kurį laboratorijoje užauginta mėsa bus įterpiama į „Nestlé“ gaminius. Vienintelė priežastis, kodėl laboratorijoje užauginta mėsa dar nepasiekė mėsos gaminių, yra kaina. Bet ji krenta.

„Future Meat“ ką tik pranešė užauginusi labai pigios vištienos. 17 dolerių už kilogramą vištienos krūtinėlės neatrodo mažai, bet vos prieš pusmetį laboratorijoje užaugintos krūtinėlės kaina buvo dvigubai didesnė. Viena 110 gramų krūtinėlė dabar vertinama 1,7 doleriais.

Žinoma, kad ši kaina vis dar gerokai viršija natūralios vištienos kainą. Tačiau skirtumas nebėra astronominis. „Future Meat“ ką tik pritraukė 347 milijonus dolerių investicijų, o pirmieji laboratorijoje užaugintos mėsos produktai jau prieinami Izraelyje.

Įdomu tai, kad „Future Meat“ kalba ne tik apie poveikį aplinkai, bet ir apie gamybos greitį. Pramoninis žemės ūkis sulaukia daug kritikos dėl aplinkai žalingų emisijų – štai dėl to ir vystomos laboratorinės mėsos auginimo technologijos. Tačiau „Future Meat“ teigia, kad per dieną gali pagaminti 500 kg mėsos, o pats gamybos ciklas yra 20 kartų spartesnis nei natūralios žemdirbystės atveju.

Laboratorijose užauginama mėsa yra sparčiai auganti pramonės šaka. Vos tik nukris kainos, žaidimas bus baigtas – dešroje atsiras laboratorijoje užauginta mėsa.

Gera naujiena ta, kad ji mažai kuo skiriasi nuo natūralios. Chemiškai tai – tos pačios medžiagos. Kamieninės ląstelės užauginamos į riebalų ir raumenų audinius. Skiriasi tekstūra, nes tiems audiniams netenka susitraukinėti. Bet jūsų skrandžiui tai tikriausiai nerūpės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais