Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

Kodėl „Facebook“ aktyvavo „Saugos patikrą“ Paryžiui, bet ne Beirutui ar Ankarai?

Per penktadienį Paryžiuje įvykdytus išpuolius žuvo mažiausiai 129 žmonės. „Facebook“ jau po kelių valandų aktyvavo funkciją „Saugos patikra“ („Safety check“). Kritikai atkreipia dėmesį, kad tai buvo galima padaryti ir anksčiau – kodėl tik po teroro išpuolių Paryžiuje?
„Facebook“ saugos patikra po išpuolių Paryžiuje
„Facebook“ saugos patikra po išpuolių Paryžiuje

„Saugos patikros“ funkcija leidžia nelaimės vietoje esantiems socialinio tinklo vartotojams pranešti savo draugams, kad jie yra saugūs. „Facebook“ ją jau buvo aktyvavę katastrofiškų taifūnų ir žemės drebėjimų vietose. Tačiau penktadienį ji pirmą kartą įjungta vietoje, kurioje vyksta konfliktas.

„The Washington Post“ žurnalistė Caitlin Dewey rašo, kad funkcija galėjo būti aktyvuota dieną prieš Beirute, Libane, kur per savižudžių išpuolius žuvo 43 žmonės. Arba Ankaroje, Turkijoje, kur spalio 10 d. 102 žmonės žuvo per ekstremistų išpuolį. Arba Maiduguryje, Nigerijoje, kai rugsėjo 20 d. sprogus bomboms turguje ir mečetėje žuvo 145 žmonės. Arba kai balandžio 1 d. Kenijos Garisos universitete „al Shabab“ teroristai užmušė 147 žmones. Lygiai tas pats ir su vėliavos filtru profilio nuotraukomis – jis pasiūlytas tik su Prancūzijos vėliavos spalvomis.

Kritikų teigimu, „Facebook“ taip leido suprasti, kad vienos mirtys yra svarbesnės nei kitos. Į šią kritiką sureagavo „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas. Jis savo profilyje paskelbė, kad išpuoliai Paryžiuje yra pirmas kartas, kai nuspręsta „saugos patikros“ funkciją įjungti dėl kitos priežasties, o ne dėl gamtos katastrofos. 

Kritikų teigimu, „Facebook“ taip leido suprasti, kad vienos mirtys yra svarbesnės nei kitos.

„Daug žmonių teisingai klausė, kodėl mes įjungėme „Saugos patikrą“ dėl Paryžiaus, bet ne dėl sprogimų Beirute ir kitose vietose“, – rašė jis.

„Iki šiol mūsų politika buvo šią funkciją aktyvuoti tik gamtos nelaimėms. Tai pakeitėme ir dabar ketiname „Saugos patikrą“ įjungti ir dėl žmogaus sukeltų nelaimių“, – paaiškino M.Zuckerbergas. 

Jis padėkojo visiems, kurie kreipėsi į „Facebook“ su klausimais ir susirūpinimu dėl šios temos. „Jūs esate teisūs, kad pasaulyje yra daug kitų svarbių konfliktų. Mums vienodai rūpi visi žmonės, ir sunkiai dirbsime, kad kaip galime padėtume kenčiantiems daugelyje šių situacijų“, – pažadėjo M.Zuckerbergas. 

Šis aktyvavimas pakeis mūsų politiką dėl „Saugos patikros“ ir tai, kada mes įjungsime ją vykstant rimtiems ir tragiškiems incidentams.

Atskirame „Facebook“ pranešime apie „Saugos patikrą“ taip pat paaiškinta, kad ji aktyvuota Paryžiuje, nes tą vakarą pastebėtas be galo didelis aktyvumas.

„Vykstant sudėtingai, neaiškiai situacijai, kuri paveikia daugelį žmonių, „Facebook“ tapo vieta, kur žmonės dalijosi informacija ir ieškojo žinių apie savo artimųjų būseną“, – aiškino „Facebook“ augimo viceprezidentas Alexas Schultzas.

„Šis aktyvavimas pakeis mūsų politiką dėl „Saugos patikros“ ir tai, kada mes įjungsime ją vykstant rimtiems ir tragiškiems incidentams. Norime, kad ši funkcija būtų prieinama bet kada ir bet kur, kur ji gali padėti“, – rašė jis.

„Mes daug pasimokysime iš komentarų, kurių sulaukėme šįkart ją įjungę. Ir toliau nagrinėsime, kaip galime padėti žmonėms „Facebook“ profilyje išreikšti paramą dalykams, kurie jiems yra svarbūs, kaip ir padarėme Paryžiaus atveju“, – rašė A.Schultzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas