Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl katės nekenčia uždarų durų? Specialistai pateikė atsakymą

Jei kada nors matėte katę prie uždarytų durų, galbūt pastebėjote, kaip stipriai ją tai erzina. Jos gali miauksėti, įkišti pūkuotą leteną po durų plyšiu, pradėti lakstyti prie durų ar net jas draskyti. Tačiau kodėl katės taip nekenčia uždarytų durų? – kelia klausimą „Live Science“.
Katė
Katė / Shutterstock nuotr.

Ekspertai teigia, kad tam įtakos turi ir evoliucija, ir patys gyvūnų šeimininkai.

Sertifikuota veterinarijos gydytoja elgsenos specialistė Karen Sueda paaiškino, kad iš dalies taip yra todėl, kad katės yra smalsios ir bijo ką nors praleisti.

„Tai šiek tiek FOMO (praleistos galimybės sindromas). FOMO, pvz: Nežinau, kas yra kitoje pusėje, tad noriu pažiūrėti ir išsiaiškinti tai“, – teigė F.Sueda.

Katės iš prigimties yra smalsios būtybės, todėl mėgsta stebėti viską, kas vyksta jų teritorijoje - tuo pačiu ir šeimininkų namuose. Tokia kontrolė padeda joms išgyventi laukinėje gamtoje, tačiau dėl to katės gali pulti, pavyzdžiui, prie durų, o žmonės toks elgesys gali atrodyti keistas.

„Katės mėgsta kontroliuoti prieigą prie erdvės, gyvybiškai svarbius pagrindinius poreikius ir teritoriją“, – teigė kačių elgsenos konsultantė Ingrid Johnson. Anot jos, katės yra plėšrūnės ir gruobuonės, kurios turi medžioti tam, kad išgyventų, bet joms taip pat svarbu savo aplinkoje jaustis saugiai.

Be to, katėms patinka šeimininkų dėmesys, o uždarytos durys jį atima.

2017 m. žurnale „Behavioural Processes“ paskelbtame tyrime teigiama, kad dauguma kačių pirmenybę teikia bendravimui su žmogumi, o ne maistui ar žaislams. Be to, katės nesupranta, kad durys uždarytos laikinai, todėl tai sukelia joms stresą, pažymėjo I.Johnson.

Kad sumažintų savo augintinių nerimą, kačių šeimininkai turėtų nuosekliai nustatyti, į kurias namų vietas jų katės gali patekti, patarė I.Johnson. Jei, pavyzdžiui, nenorite, kad augintinė lankytųsi valgomajame, neuždrauskite į jį patekti tik tada, kai pas jus ateina svečių; tegu durys į valgomąjį būna uždaromos visuomet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas