Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokia yra populiariausia spalva pasaulyje?

Priklausomai nuo apklausos, atsakymas gali būti mėlyna, žalsvai mėlyna arba atspalvis tarp šių dviejų spalvų, rašo „Live Science“.
Spalvų paletė
Spalvų paletė / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Spalva Tyrimas

Kuri spalva, statistiškai vertinant, yra populiariausia visame pasaulyje?

Pasirodo, žmonijos mėgstamiausias atspalvis nėra pastovus. 2015 m. „YouGov“ atliktos apklausos duomenimis, visame pasaulyje populiariausia spalva yra mėlyna.

„Fotolia“ nuotr./Mėlyna spalva
„Fotolia“ nuotr./Mėlyna spalva

Tuo tarpu 2017 m. apklausus 30 000 žmonių iš 100 šalių paaiškėjo, kad populiariausia spalva yra žalsvai mėlyna, pranešė „The Independent“.

Atrodo, kad atsakymai skiriasi priklausomai nuo metų, apklausos metodo ir apklausoje dalyvavusių gyventojų.

Be to, spalvų pasirinkimui didelę įtaką daro kultūra. Pavyzdžiui, 2019 m. žurnale „Perception“ atliktame tyrime buvo lyginami lenkų, papuasų ir hadzų kultūrų žmonių mėgstamiausi atspalviai. Hadza yra medžiotojų-rinkėjų grupė, gyvenanti Tanzanijoje. Mėgstamos spalvos tarp šių kultūrų labai skyrėsi, rašo „Live Science“.

Net ir toje pačioje kultūroje gyvenimiška patirtis ir bendravimas gali lemti skirtingų spalvų pasirinkimą. Pavyzdžiui, šiuolaikinėje Vakarų kultūroje mėlyna spalva tradiciškai siejama su berniukais, o rožinė laikoma „mergaitiška spalva“. Ir nenuostabu, kad 2013 m. žurnale „Archives of Sexual Behavior“ atliktas tyrimas, kurio metu apklausti 749 amerikiečių tėvai, parodė, kad vyrai dažniausiai renkasi mėlyną spalvą, o moterys – raudoną, violetinę ir rožinę.

123RF.com nuotr./Mergaitė ir berniukas
123RF.com nuotr./Mergaitė ir berniukas

Ši lyčių atskirtis dar labiau išryškėjo šeimose, kuriose augo tik sūnūs, kitaip tariant, vyrai, kurie turėjo tik sūnus, labiau pirmenybę teikė mėlynai spalvai nei vyrai, kurie turėjo mergaičių. Tuo tarpu hadzų, kurių visuomenė gana egalitarinė, vyrų ir moterų spalvų pasirinkimas praktiškai nesiskyrė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas