Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Koks mirtinas yra koronaviruso delta variantas?

Koronaviruso delta variantas yra labiau užkrečiamas nei ankstesnės viruso versijos, bet ar jis taip pat yra mirtinesnis?
Vakcinos nuo COVID-19
Vakcina / „Scanpix“ nuotr.

Rizika du kartus didesnė

Pirmieji duomenys rodo, kad delta variantas gali sukelti sunkesnes ligas, tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima nustatyti, ar šio varianto mirtingumas didesnis.

Keliuose tyrimuose užsimenama, kad, palyginti su originalia viruso atmaina, delta variantas gali sukelti sunkesnes ligas neskiepytiems žmonėms. Viename Škotijoje atliktame tyrime, birželio 14 d. paskelbtame žurnale „The Lancet“, nustatyta, kad 2021 m. balandžio-birželio mėn. koronaviruso delta variantu užsikrėtusiems žmonėms rizika būti hospitalizuotiems buvo beveik du kartus didesnė, palyginti su užsikrėtusiais koronaviruso alfa variantu, arba variantu, kuris pirmą kartą buvo aptiktas Jungtinėje Karalystėje, tačiau skiepytiems žmonėms rizika būti hospitalizuotiems dėl delta varianto buvo 60 proc. mažesnė nei neskiepytiems žmonėms, užsikrėtusiems delta variantu.

Skiepytiems žmonėms rizika būti hospitalizuotiems dėl delta varianto yra 60 proc. mažesnė nei neskiepytiems, užsikrėtusiems delta variantu

Kito Kanadoje atlikto tyrimo, kuris liepos 14 d. buvo paskelbtas „medRxiv“ išankstinio spausdinimo svetainėje, metu nustatyta, kad delta variantu užsikrėtę žmonės du kartus dažniau buvo hospitalizuojami ir du kartus dažniau mirė nei užsikrėtusieji koronaviruso paderme, kuri nebuvo „susirūpinimą keliantis variantas“ (t. y. nebuvo užsikrėtę alfa, beta, gama ar delta variantais).

Vis dėlto šie tyrimai yra preliminarūs, todėl jų reikia atlikti daugiau, kad būtų galima nustatyti, ar delta virusas iš tiesų sukelia sunkesnes ligas palyginus su kitomis COVID-19 atmainomis. Pasak Amerikos mikrobiologų draugijos, delta virusas gali pasirodyti sunkesnis už kitus variantus tik todėl, kad jis sukėlė protrūkius populiacijose, turinčiose daugiau sunkių ligos rizikos veiksnių (pvz., vyresnio amžiaus arba sergančiųjų pagrindinėmis ligomis), arba todėl, kad protrūkiai kilo vietovėse, kurių ligoninių sistemoms tenka didesnis krūvis.

Mirštamumas neaiškus

Taip pat neaišku, kaip mirštamumas nuo delta varianto skiriasi nuo mirštamumo nuo kitų variantų. Remiantis Džono Hopkinso universiteto duomenimis, bendras COVID-19 atvejų ir mirtingumo santykis (mirčių skaičius padalytas iš bendro atvejų skaičiaus) JAV nuo pandemijos pradžios yra 1,7 proc. Tačiau šis mirtingumo rodiklis apima ir mirčių atvejus, kurie įvyko gerokai anksčiau, nei buvo pradėtos naudoti COVID-19 vakcinos. Kadangi delta variantas JAV paplito po to, kai jau buvo galima įsigyti vakcinų, sunku lyginti mirčių nuo delta varianto mirtingumą su ankstesnių variantų mirtingumu – pasak Poynterio Instituto, tikimasi, kad visų variantų mirtingumas dėl vakcinacijos sumažės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijoje dėl delta atmainos protrūkio namuose įkalinti milijonai gyventojų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijoje dėl delta atmainos protrūkio namuose įkalinti milijonai gyventojų

Aišku tik tai, kad dabartinės COVID-19 vakcinos sumažina infekcijos, sunkių ligų ir mirties nuo naujo koronaviruso, įskaitant delta variantą, riziką. Remdamasi dabartinio COVID-19 infekcijų skaičiaus JAV duomenimis, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras apskaičiavo, kad visiškai paskiepytiems žmonėms aštuonis kartus mažesnė tikimybė susirgti simptomine infekcija, 25 kartus mažesnė tikimybė būti hospitalizuotiems ir 24 kartus mažesnė tikimybė mirti nuo COVID-19 infekcijos nei neskiepytiems asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas