Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompiuteriai taps dar greitesni – ateina nauja procesorių karta

Kompiuterio galia priklauso nuo procesoriaus ir vidinės atminties (RAM). Kuo procesorius galingesnis, tuo greičiau kompiuteris susitvarko su visomis duotomis užduotimis. Neseniai pasirodė gandai, kad „Intel“ testuoja naująjį „Core i9 7900X“ procesorių, kuris turėtų konkuruoti ir greičiausia nukonkuruoti naujausią „AMD Ryzen 9 1998X“ procesorių, kurio laukiama pasirodant šią vasarą. Garsiausi procesorių gamintojai eilinį kartą kimba vieni kitiems į atlapus, o šios kovos nugalėtojas žinomas iš anksto – galutinis vartotojas, kuris gaus galingą procesorių į savo kompiuterį. Tokie kompiuteriai pasirodys dar negreitai, tačiau anksčiau ar vėliau šie procesoriai taps natūralia galingų kompiuterių dalimi.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com nuotr.

Gandai turi realų pagrindą

Paprastai gandais tikėti nerekomenduojama, tačiau technologijų pasaulyje „nutekinta informacija“ yra viena iš efektyviausių rinkodaros strategijų. Prisiminkime bet kurį telefono „nutekintos informacijos“ atvejį. Dauguma informacijos pasitvirtino, nors atskleidžiama toli gražu ne viskas.

Intel irgi susidūrė su „nutekintos informacijos“ problema – paviešinti testo rezultatai, kuriuose paminėti nauji, dar neišleisti procesoriai „Skylake-X Core i9 7920X“ ir „7900X“ modeliai. Kuo jie tokie ypatingi ir gali sukelti nemenką šurmulį rinkoje?

Visų pirma, tai 12 branduolių procesoriai. Antra – jie turi HTT technologiją (Hyper Threading Technology), kuri padvigubina linijų skaičių. Tai reiškia, kad 12 branduolių procesorius turi 24 linijas. Trečia, naujieji procesoriai turi 44 PCIe jungties kanalus.

Testo rezultatai atskleidžia, kad vienas procesorius „uždirba“ 130 taškų, o visi 12 procesorių surenka net 1760 testo taškus. Kol kas tai vienas iš galingiausių procesorių rinkoje.

Vienas „bet“ – jis dar oficialiai nepatvirtintas, tad techninės charakteristikos gali keistis.

AMD patvirtino 16 branduolių procesoriaus išleidimą

Kol „Intel“ žaidžia su gandais, AMD tiesiog patvirtino, kad „Computex“ parodoje (vyksiančioje gegužės 30-birželio 3 dienomis Taivanyje) bus oficialiai pristatytas naujasis „Ryzen-9 1998X“ procesorius. Šis procesorius turės net 16 branduolių, o tai reiškia, kad bus 32 linijų. 44 PCIe jungties kanalai taip pat numatyti, kaip ir keturių kanalų DDR4. Jis turi ir savo pavadinimą – „Ryzen Threadripper“ ir laikomas sparčiausiu pasaulyje procesoriumi.

Kartu bus išleisti ir 14, 12 bei 10 branduolių „Threadripper“ serijos procesoriai su atitinkamai dvigubai daugiau linijų.

Kuo svarbios tos linijos?

Seniau pranešimuose apie naujus procesorius niekas tiek daug dėmesio linijoms neskirdavo. Atsiradus „Hyperthreading“ technologijai, šis parametras tapo svarbus. Seniau 8 branduolių procesoriai turėjo 8 linijas (Threads). Dabar naujos kartos 8 branduolių procesoriai turi 2x8=16 linijų. Ką tai reiškia galutiniam vartotojui? Tai, kad jo prietaisas dirbs sparčiau su keliomis programomis iš karto.

Linijos yra skirtos skaičiavimų duomenims. Sakykime, kompiuteryje vienu metu paleistos 7 programos. Kiekvienai programai tuo pačiu metu reikia atlikti tam tikrus skaičiavimus (jie atliekami procesoriuje), tad linija užimama skaičiavimais. Jei programų yra paleidžiama daugiau, nei yra linijų, skaičiavimai sulėtėja, nes vienu metu procesorius gali atlikti skaičiavimus tik vienai programai. Taigi, viena sustabdoma, skaičiuojama kita, tada vėl grįžtama prie pirmosios. Vidutiniškai vartotojas naudojasi 5-10 programų vienu metu, todėl paprasto 8 branduolių procesoriaus su 8 linijomis pakanka. Tačiau kai reikia vienu metu dirbti su 20 programų ir tai daryti ištisai, reikalingi tokie procesoriai, kaip „Intel Core i9“ su 12 branduolių ir 24 linijomis arba „AMD Threadripper“ su 16 branduolių ir 32 linijomis. Kam gali reikėti tokių procesorių? Akivaizdu, kad serveriams, nes kol šie galiūnai pasieks asmeninių ar nešiojamų kompiuterių rinką, gali praeiti ne vieneri metai. 8 ar net 10 branduolių procesoriai montuojami į išmaniuosius telefonus, tad greičiausiai ne vienam gamintojui gali kilti pagunda kurti asmeninio kompiuterio pajėgumus turinčius planšetinius kompiuterius arba net išmaniuosius telefonus, kurių silpnąja vieta ir yra laikomas darbas su keliomis programomis vienu metu (multitasking).

Trūkumai

Abu minėti procesoriai yra gana dideli. Tai pagrindinis trūkumas, nes didelio procesoriaus neišeis įdėti į mobiliuosius įrenginius. Paprasti kompiuteriai turi pakankamai vietos, o nešiojamiems vietą reikia taupyti.

Kitas galimas trūkumas – kaina. Tokie galingi procesoriai kainuos gana nemažai. IT specialistai diskutuoja, kad AMD gali būti ne tik sparčiausias, bet ir pigiausias tokių pajėgumų procesorius. Intel paprastai būna brangesni, tačiau technologiniai sprendimai ir privalumai padeda išsilaikyti rinkoje.

Dar vienas trūkumas – prijungimas. PCIe jungtys ne visur turi galimybę jungtis prie 44 kanalus turinčio procesoriaus. Dabar paplitusios jungtys yra 12, 16 ir 32 kanalų.

Kol kas tai trūkumai, jei lyginame su asmeninių kompiuterių aplinkos galimybėmis. Su laiku jų paprasčiausiai nebeliks – prijungimas bus išspręstas, kaina sumažės, taip pat gali sumažėti ir patys procesoriai. Akivaizdu, kad pirmieji kompiuteriai, aprūpinti šiais procesoriais, bus vadinami „monstrais“ ne be reikalo. Jų galimybės išties įspūdingos.

Parengė: Fortakas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai