Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur slepiasi Marso vanduo? Mokslininkai turi naują teoriją

Kadaise Marse buvo šlapia – jo paviršiuje būta tiek vandens, kad būtų pakakę ištisam vandenynui. Šiandien didžioji planetos dalis sausa kaip dykuma, išskyrus ledo sankaupas poliariniuose regionuose. Kur dingo visas kitas vanduo?
Marsas
Marsas / „The New York Times“/NASA Goddard Space Flight Center nuotr.

Dalis jo pranyko kosmose. Saulės vėjo dalelių veikiamos vandens molekulės suskilo į vandenilio ir deguonies atomus, o jie, ypač lengvesnieji vandenilio atomai, ištrūko iš atmosferos ir pasklido kosmose.

Tačiau didžioji vandens dalis, kaip teigiama naujame tyrime, pranyko pačioje planetoje – vandenį tiesiog įsiurbė Raudonosios planetos uolienos. Jis ten ir liko, įstrigęs mineraluose ir druskose.

Iš tiesų gali būti, kad net 99 procentų kadaise Marsu sruvenusio vandens vis dar tebėra šioje planetoje, teigia mokslininkai neseniai žurnale „Science“ paskelbtame darbe.

Iš per pastaruosius du dešimtmečius robotų vykdytų misijų Marse gauti duomenys, įskaitant misijas, kurias vykdė NASA „Curiosity“ ir „Mars Reconnaissance Orbiter“, parodė, kad planetoje gausu vadinamųjų hidratuotų mineralų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas