Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lapė žvejė: vaizdo įraše užfiksuota pirmoji gudruolė, sugaunanti karpį

Raudonosios lapės ir vilkai dabar yra vieninteliai žinomi šuniniai gyvūnai, žvejojantys žuvis, rašo sciencenews.org.
Lapė
Lapė / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Lapė Žvejyba Žuvis

Lapė sušalo. Už kelių centimetrų nuo jos letenų seklioje vandens telkinio pakrantėje siautėjo besimaitinantys neršiantys karpiai. Staigiu judesiu lapė nėrė nosimi į vandenį ir išniro iš jo su dideliu karpiu, besiraitančiu nasruose.

Pirmas lapės žvejybos atvejis

2016 m. kovą du Ispanijos mokslininkai stebėjo, kaip raudonosios lapės (Vulpes vulpes) patinas per porą valandų tykojo ir sugavo 10 karpių. Šis įvykis, aprašytas rugpjūčio 18 d. žurnale „Ecology“ paskelbtame tyrime, atrodo, yra pirmasis užfiksuotas lapės žvejybos atvejis, teigia tyrėjai. Dėl šio atradimo raudonosios lapės yra tik antroji šuninių gyvūnų rūšis (šiai grupei priklauso vilkai ir šunys), apie kurią žinoma tai, kad ji medžioja žuvis.

„Pamatyti lapes, medžiojančias karpius vieną po kito, buvo neįtikėtina“, – sako Kordobos universiteto ekologas Jorge Tobajas. „Šią rūšį tyrinėjame jau daugelį metų, tačiau niekada nesitikėjome kažko panašaus“, – pripažino jis.

J.Tobajas ir jo kolega Francisco Díazas-Ruizas iš Malagos universiteto susidūrė su žvejojančiomis lapėmis, kai tyrinėjo teritoriją kitam projektui. Pirmiausia lapė patraukė jų dėmesį, nes pastebėjusi tyrėjus ji ne iš karto pabėgo. Pasinaudoję proga, J.Tobajas ir F.Díazas-Ruizas nusprendė pasislėpti netoliese ir pažiūrėti, ką lapė veikia.

Jų smalsumas peraugo į susijaudinimą po to, kai lapė pagavo pirmąją žuvį. „Labiausiai nustebino tai, kad lapė be klaidų sumedžiojo daugybę karpių“, – sako J.Tobajas. „Tai leido mums suprasti, kad ji tai tikrai darė ne pirmą kartą“, – pridūrė jis.

Užuot iš karto suvalgiusi visas žuvis, lapė didžiąją dalį laimikio paslėpė ir, atrodo, bent viena žuvimi pasidalijo su lapės patele, galbūt savo drauge.

Žuvų liekanų lapių iškamšose buvo pastebėta ir anksčiau. Tačiau mokslininkai nebuvo tikri, ar lapės pačios sugavo žuvį. Šis tyrimas patvirtina, kad kai kurios lapės žvejoja, kad gautų maisto, – sako Mineapolyje esančio Minesotos universiteto laukinės gamtos ekologas Thomas Gable, kuris tyrime nedalyvavo.

„Būčiau šokiruotas, jei tai būtų vienintelė lapė, išmokusi žvejoti“, – sako T.Gable'as.

Šiaurės Amerikos Ramiojo vandenyno pakrantėje ir Minesotoje gyvenantys vilkai yra vieninteliai kiti žinomi šuniniai gyvūnai, mokantys žvejoti. Tai, kad dvi skirtinguose žemynuose gyvenančios kanidų rūšys žvejoja, atveria galimybę, kad toks elgesys gali būti labiau paplitęs, nei manyta anksčiau, sako T.Gable'as.

J.Tobajas mano, kad žvejojanti lapė yra pavyzdys, kiek daug mokslininkai vis dar nežino apie gamtos pasaulį, net ir apie rūšis, kurios gyvena gana arti žmonių.

„Žuvinė lapė yra labai paplitusi rūšis ir daugeliu atvejų yra šiek tiek nekenčiama“, – sako jis.

„Lapės kartais užpuola naminius gyvūnus ar gyvulius ir daug kur yra laikomos kenkėjais. Tačiau tokie stebėjimai kaip šis rodo, kad tai žavus ir labai protingas gyvūnas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito