Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkas ūkyje atrado XVII a. lobį su 1000 monetų: tarp jų – ir kaldintos Vilniuje

Lenkijoje metalo ieškotojas, ūkyje bandęs surasti traktoriaus dalių, vietoj jų aptiko 400 metų senumo monetų lobį, rašo livescience.com.
Lenkijoje rastas lobis.
Lenkijoje rastas lobis. / Liublino paveldosaugos agentūros nuotr.
Temos: 3 Lenkija Lobis moneta

Metalo detektorius, Lenkijos ūkyje ieškojęs išmestų traktoriaus dalių, vietoj jų aptiko visai kitokio vertingo metalo: įspūdingas XVII a. monetų lobis, palaidotas po žeme.

Šį lobį – didžiulę maždaug 1 000 varinių monetų slėptuvę – vasario pabaigoje netoli nedidelio Zaniovkos kaimo Lenkijos rytuose, netoli sienos su Baltarusija ir Ukraina, rado vietos gyventojas Michalas Łotys.

M.Łotys naudojo naują metalo detektorių ieškodamas atsarginių dalių savo sesers traktoriui, todėl, kai prietaisas pradėjo pypsėti viename iš ūkio laukų, jis nukasė viršutinį dirvožemio sluoksnį. Tuomet vertingos monetos išbyrėjo iš sudužusio molinio „siwako“ – vietinio stiliaus ąsočio su viena rankena ir siauru kakleliu.

Lenkijoje naudoti metalo detektorių ieškant palaidotų relikvijų be leidimo yra neteisėta, todėl vyras susisiekė su netoliese esančio Liublino miesto, esančio maždaug 150 km į pietryčius nuo Varšuvos, archeologais, kurie kitą dieną apsilankė ūkyje.

Jų tyrimai parodė, kad paslėpto lobio vieta buvo aiškiai nubrėžta dirvos paviršiuje, o tai rodė, kad jis ten buvo užkastas sąmoningai, rašoma Lenkijos naujienų portalo „The First News“ pranešime.

Užkastas lobis

Kovo 2 d. Liublino paveldosaugos agentūros direktorius Dariuszas Kopciowskis socialinio tinklo „Facebook“ žinutėje paskelbė, kad skrynioje yra apie 1 000 lenkiškų ir lietuviškų varinių monetų, nukaldintų XVII a.

Dėl oksidacijos po maždaug 400 metų, praleistų žemėje, visos varinės monetos dabar yra žalios spalvos, o daugelis jų sluoksniais sukorodavusios. Tačiau apie 115 monetų yra laisvos, o visas lobis sveria apie 3 kilogramus.

Tyrimai parodė, kad dauguma monetų buvo kaldintos 1663–1666 m. Varšuvos, Vilniaus (Lietuva) ir Bresto, kuris dabar yra Baltarusijoje, bet tuo metu priklausė Lenkijos ir Lietuvos Respublikai, monetų kalyklose.

Lenkijos metalo detektorių interneto svetainėje Zwiadowca Historii rašoma, kad tokios monetos vadinamos „boratynki“ pagal Tito Livio Burattini, kuris tuo metu vadovavo Krokuvos monetų kalyklai, pavardę.

Italas T.Burattini buvo garsus išradėjas ir polimatas, kuris įvedė varines monetas Lenkijos ir Lietuvos Respublikoje, nes jų gamyba buvo daug pigesnė nei sidabrinių monetų, be to, po ilgamečių karų su Švedija, Rusija ir kazokais jos iždas buvo nusiaubtas.

Iš pradžių „boratynki“ monetos buvo populiarios, nors vėliau T.Burattini buvo apkaltintas vario metalo, iš kurio jos buvo pagamintos, nuvertinimu ir didžiulio pelno gavimu.

Pirmiausia jos nebuvo labai vertingos, todėl jas buvo galima naudoti kasdieniuose sandoriuose; už visą 1 000 varinių monetų iš Zaniovkos lobį buvo galima nusipirkti tik „apie dvi poras batų“.

Pirmiausia jos nebuvo labai vertingos, todėl jas buvo galima naudoti kasdieniuose sandoriuose; už visą 1000 varinių monetų kolekciją iš Zaniovkos tuo metu buvo galima nusipirkti tik „apie dvi poras batų“, nors dabar, kaip istorinė relikvija, jos vertos daugiau, pranešė „Zwiadowca Historii“.

Dabar rastas lobis bus perduotas netoliese esančio Biała Podlaska miesto muziejaus specialistams tolesniems tyrimams.

Toje vietoje taip pat rasta sudužusio molinio ąsočio fragmentų ir keletas to meto audinių gabalėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas