„Kauniečiai, padedami savo srities profesionalų ir vedami mokslininkų, pradeda tikrą perversmą išsineštinio maisto pasaulyje. Pasirodo, kurti inovacijas gali kiekvienas“, – projekto sėkme džiaugiasi veiklas organizavusi Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja Aelita Zabulionė.
Europos maisto technologijų ir inovacijų instituto (EIT FOOD) iniciatyva surengtos laboratorijų sesijos metu kauniečiai bandė išsiaiškinti, kokius trūkumus turi dabar naudojamos išsineštinio maisto pakuotės. Šios sesijos metu gimė idėja – bendrakūrybos būdu sukurti sprendinius tiems trūkumams pašalinti.
Prie kūrybos proceso prisidėjo ir kauniečiai
Projekto pradžia – trijų patiekalų vakarienė, kurioje dalyvavo 16 asmenų grupė, kurios amžius svyravo nuo 22 iki 60 metų. Vakarienės metu kauniečiai vertino įprastas išsineštinio maisto pakuotes ir dalinosi savo įžvalgomis.
Panaudotos pakuotės vakarienės metu puikiai atspindėjo tipinius, išsineštinio maisto pakuotėms būdingus trūkumus – nebuvo galima pritaikyti pakuotės specialiam patiekalo dydžiui, patiekalo dalys nebuvo pakankamai gerai atskirtos viena nuo kitos, nebuvo aišku, kaip toliau elgtis su pakuote – perplauti, perdirbti, ar tiesiog išmesti su buitinėmis atliekomis.
Dalyviai vakarienės metu pabrėžė, kad net po pačių paprasčiausių verslo pietų biure lieka įspūdingo dydžio pakuočių kalnas, kuris atitarnavęs vos valandą laiko irs sąvartynuose šimtus metų. Todėl didžiausias dėmesys buvo skiriamas tvarių medžiagų paieškoms.
Dažniausiai pasitaikęs dalyvių nusiskundimas – netinkama patiekalo temperatūra. Atsižvelgiant į tai, kad mieste veikia net kelios maisto pristatymo kompanijos, naudojančios skirtingą pervežimo įrangą, nuspręsta, kad beveik neįmanoma tikėtis, jog kievienas klientas gaus karštą ir garuojantį maistą.
Todėl atsirado poreikis turėti pakuotę, kurioje atvažiavęs lėtuoju, daugiausia maistinių medžiagų išsaugančiu, būdu gamintas maistas būtų lengvai pašildomas namuose, neperdedant maisto iš pakuotės į savo indus. Pasirodo, tam puikiai gali pasitarnauti kartonas.
Maistas kartono dėžutėse gali būti šildomas orkaitėje
Pasak pakuotes maketavusio ir gaminusio „Spaudos departamento“ atstovo, kartonas yra vienas iš tvariausių pasirinkimų. Jį galima perdirbti iki 6 kartų, specialiu apdirbimo būdu galima sukomponuoti tokią kartono pakuotę, kuri atilaikytų net šildymą orkaitėje.
Pasirodo, toks kartonas egzistuoja ir yra visiškai saugus naudoti – jis padengtas specialia nedegia medžiaga, kurią sudaro mažiau nei 10 proc. pakuotės svorio. Taip pat, sukurtos pakuotės turi specialiai pritaikytus įdėklus – skirtukus. Jie leidžia lengvai pakoreguoti dėžutės dydį ir atskirti reikiamus komponentus, kad jie nesusimaišytų nelaiku.
Sukurtos trijų dydžių dėžutės, leidžiančios dar taupiau ir tvariau panaudoti išteklius bei pritaikyti patiekalui tinkamiausią dydį. Siekiant kuo geriau išsaugoti estetišką vaizdą transportavimo metu, sukurta ir speciali įmautė – ji prilaiko dėžutes vietose, neleisdama joms vartytis ir laisvai judėti, kaip tai galėtų atsitikti paprastame maišelyje. Taip pat įmautė sveria mažiau nei įprastas popierinis maišelis.
Vartotojų prašymu, ant pakuočių išspausdinti aiškūs nurodymai, kaip jos turi būti perdirbamos bei kiek laiko ir kokioje temperatūroje gali būti šildomos. „Taip pat numatyti specialūs sutvirtinimai, kurie neleidžia dangteliui įsigaubti ir sugadinti nuostabaus restorano šedevro vaizdo – juk valgome ir akimis“, – pabrėžia KTU mokslininkė A.Zabulionė.
Ši inovacija palanki ne tik vartotojui, bet ir restoranui. Kartonas puikiai pritaikomas įvairiai spaudai – ant dėžučių gali puikuotis restorano logotipas ar kita svarbi informacija. Taip pat jos suprojektuotos taip, kad būdamos tuščios lengvai susinertų viena and kitos ir būtų taupoma vieta sandėliavimui. Po naudojimo pakuotės gali būti nukreiptos perdirbimui arba kompostuojamos.