Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje – atmosferos duobė: labai žemas slėgis, pavojingi orai, įtaka sveikatai

Mokslo svetainė „Facebook“ „Orai ir klimatas Lietuvoje“ skelbia, kad dėl besiartinančio itin gilaus ciklono šalyje smarkiai krenta atmosferos slėgis, formuojasi netgi atmosferos duobė, kuri gali atsiliepti sveikatai, sukelti pavojingus orų reiškinius.
meteologix, ECMWF RAPID orų modelis
meteologix, ECMWF RAPID orų modelis

Svetainėje rašoma, kad dėl besiartinančio gilaus ciklono vardu Pija (arba Zoltanas) atmosferos slėgis krenta. Dar pirmadienį vakare jis siekė apie 1015-1020 hPa, o ketvirtadienį 14 val. jau siekė 983–990 hPa ir toliau tebekrito.

Penktadienio rytą ties Palanga, Kretinga ir Skuode jis sieks vos 961 hPa. Šalies pietryčiuose slėgis bus aukštesnis, apie 970-971 hPa. Tai yra pakankamai žemos reikšmės, nes vidutinis atmosferos slėgis jūros lygyje yra 1013 hPa. Rekordiškai žemiausias Lietuvoje užfiksuotas slėgis (jūros lygyje) yra 951,6 hPa (1931 m. sausis, Dotnuva ir Ukmergė). Taigi, rekordų šį kartą nebus.

Kur kils didžiausia grėsmė?

Taip pat, be labai žemo slėgio ciklonas atneš darganotus orus. Iškris gana daug (iki 20-40 mm) kritulių (lietus, šlapdriba), ypač Vakarų Lietuvoje. Sustiprės vėjas. Visa laimė, kad ciklono centras praslinks, kaip skaičiuojama, pro Lietuvą. Jeigu šio ciklono centro trajektorija pasislinktų šiauriau Lietuvos, tuomet labai stiprių (28-32 m/s) vėjo gūsių sulauktų ir mūsų pajūris. Dabar prognozuojama „tik“ iki 15-20 m/s stiprumo vėjo gūsiai, bet apie Nidą gali pasitaikyti ir stipresnių pūstelėjimų.

Praslinkus šiam ciklonui trumpam plūstelės šaltesnis oras, pasnigs. Nors Kūčios žemyninėje Lietuvos dalyje turėtų būti žiemiškesnės, tačiau per Kalėdas vėl atšils.

Pasak „Orai ir klimatas Lietuvoje“, nors mums didelių problemų šis ciklonas neatneš, tačiau Danija, Pietų Švedija, ir šiaurinės Vokietijos bei Lenkijos dalys sulauks stipresnių gūsių. Ciklonas bent kurį laiką tame regione sutrikdys priešventines keliones keltais ir lėktuvais (ypatingai aplink Daniją).

Įtaka sveikatai

Staigiems atmosferos slėgio pokyčiams jautresni žmonės, greičiausiai, pajus tokio ciklono viešnagę. Gali sumažėti darbingumas, dėmesingumas.

Nustatyta, kad esant žemam slėgiui eismo įvykių keliuose padaugėja iki 15-20 proc. (greičiausiai tai susiję su prastesniais orais, o ne tik savijauta).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas