Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos padangėje sulaukėme retos viešnios: vilniečiui pavyko ją įamžinti

Dalyje šalies dangus pragiedrėjo ir pasirodė ilgauodegė viešnia – kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), – antradienio vakarą paskelbė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.
Kometa Tsuchinshan–ATLAS
Kometa Tsuchinshan–ATLAS / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Kometa

Anot „Facebook“ grupės, paskutinį kartą panašiai įspūdinga ilgauodegė, kometa C/2020 F3 (NEOWISE), buvo stebima 2020 m. vasarą.

„Kometos yra geras foto medžioklės taikinys profesionaliems fotografams, kadangi tik su geresne įranga galima išgauti ypatingai išraiškingų kometos kadrų. Na o iš telefonų tai atrodo tiesiog kaip žvaigždė su ilga uodega“, – rašė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Priminsime, kad astrofizikas Vidas Dobrovolskas 15min anksčiau tvirtino, kad tai – išskirtinis įvykis, nes tokio ryškumo kometa Lietuvoje pastarąjį kartą buvo matoma 2007 metais.

„Tikrai gana retas atvejis pamatyti tokią ryškią kometą, kuri būtų matoma net plika akimi – kartą per dešimtmetį būna toks įvykis“, – sakė astrofizikas.

Beje, būtent ši kometa mūsų padangėje jau žibėjo, tačiau tai buvo net prieš 80 tūkst. metų.

Neseniai atrasta kometa pavadinta Tsuchinshan–ATLAS vardu – pagal ją 2023 metais atradusių Kinijoje ir Pietų Afrikos Respubikoje esančių observatorijų pavadinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito