Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Liūtys atidengė vieno seniausių kada nors aptiktų dinozaurų skeletą

Smarkios liūtys pietų Brazilijoje atidengė vieno seniausių pasaulyje dinozaurų liekanas, teigia mokslininkai.
Dinozauro griaučiai Helsinkio istorijos muziejuje
Dinozauro griaučiai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Dinozauras Fosilija

Kaip rašo „Live Science“, paleontologai fosilijas rado šalia telkinio San Juano do Polesino savivaldybėje gegužės mėnesį, liepos 17 d., pranešė „The Associated Press“.

Komanda teigia, kad dinozauras, kurio rūšis oficialiai nenustatyta, yra maždaug 233 mln. metų senumo ir priklausė triaso plėšrūnų šeimai, vadinamai Herrerasauridae.

Mokslininkai vis dar diskutuoja dėl ankstyviausių žinomų dinozaurų liekanų. Seniausios neginčijamos dinozaurų fosilijos yra maždaug 231 mln. metų senumo ir apima kelių skirtingų grupių, įskaitant Herrerasauridae, kaulus. Tačiau yra ir senesnių fosilijų iš ginčijamo dinozauro, vadinamo Nyasasaurus – kuris gyveno maždaug prieš 240 mln. metų.

Anot Brazilijos naujienų agentūros „Agência Brasil“, naujai atrasto dinozauro skeletas yra beveik pilnai išlikęs. Jei egzempliorius iš tiesų yra 233 mln. metų senumo hererasauridas, jis padės mokslininkams iššifruoti dinozaurų giminės medžio pagrindą.

„Tai – vienas seniausių pasaulyje radinių“ ir, tikėtina, padės „suprasti dinozaurų kilmę“, – agentūrai „Agência Brasil“ teigė kasinėjimams vadovavęs Brazilijos Santa Marijos federalinio universiteto paleontologas Rodrigo Temp Mülleris.

Pasak jo, šios fosilijos padės mokslininkams geriau suprasti pirmąją plėšriųjų dinozaurų bangą, užėmusią mitybos grandinės viršūnę. Šis individas galėjo būti maždaug 2,5 metro ilgio, tačiau kiti jo rūšies individai galėjo būti dar didesni.

„Tai mėsėdis dvikojis gyvūnas, todėl jis vaikščiojo ant užpakalinių kojų ir tikriausiai turėjo laisvas priekines letenas, kad galėtų susidoroti su grobiu“, – pasakoja R.T.Mülleris. Jo nuomone, negalima teigti, kad jis buvo pasiekęs maksimalų dydį.

„Nors jis buvo 2,5 m ilgio, kai kurie šios grupės individai galėjo siekti penkis ar šešis metrus“, – pridėjo R.T.Mülleris.

Jis ir kolegos fosilijas atrado po liūčių Rio Grande do Sul valstijoje. Šiame regione anksčiau šįmet iškrito rekordinis kritulių kiekis, dėl kurio kilo potvyniai, nusinešę mažiausiai 182 žmonių gyvybes, pranešė „The Associated Press“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas