Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mėgstate kavą ar arbatą? Naujas tyrimas atskleidė jų naudą

Naujas tyrimas atskleidė, kad reguliariai vartojamas kofeinas kavoje arba arbatoje gali būti naudingas jūsų širdžiai, ypač jei per dieną išgeriama keli puodeliai, rašo „Science Alert“.
Kavos puodelis
Kavos puodelis / Vida Press nuotr.

Kinijos ir Švedijos mokslininkai, ištyrę daugiau kaip 300 tūkst. Jungtinės Karalystės biobanko dalyvių sveikatos duomenis, nustatė, kad kofeino vartojimas susijęs su mažesne rizika susirgti daugeliu kardiometabolinių sutrikimų.

Tai apima tokias ligas kaip hipertenzija, insultas, diabetas ar koronarinė širdies liga. Kai kuriais skaičiavimais, vienu metu turint du iš šių sutrikimų, o ne tik vieną, mirties rizika gali padidėti daugiau nei dvigubai.

Tyrimo dalyviams, kurie kasdien vartojo vidutinį kofeino kiekį – maždaug tris ar daugiau puodelių kavos arba penkis ar daugiau puodelių arbatos, – santykinė rizika susirgti dviem ar daugiau kardiometabolinių ligų per kelerius metus buvo daugiau nei 40 proc. mažesnė.

„Tyrimo rezultatai rodo, kad sveikų žmonių skatinimas vartoti saikingą kavos ar kofeino kiekį gali būti labai naudingas kardiometabolinių ligų prevencijai“, – rašo tyrėjai, vadovaujami epidemiologo Xujia Lu iš Soochow universiteto Kinijoje.

Daugybė ankstesnių tyrimų parodė, kad kavos vartojimas susijęs su geresniais širdies ir kraujagyslių bei neurologiniais sveikatos rodikliais, o didžiausią naudą gauna tie, kurie per dieną išgeria apie tris su puse puodelio kavos.

Naujieji rezultatai sutampa su šia doze.

Tyrime dalyvavo viena 172 315 sveikų dalyvių grupė, kurie tyrimo pradžioje neturėjo jokių kardiometabolinių ligų, siekiant ištirti kofeino ryšį su nuolatine širdies sveikata.

Kita – 188 091 dalyvių – grupė buvo naudojama kavos ar arbatos ryšiui su širdies sveikata tirti. Dalyvių sveikata buvo stebima vidutiniškai 11 metų.

Palyginti su negeriančiaisiais, tiek kavos, tiek arbatos mėgėjų širdies ir kraujagyslių sveikatos rodikliai buvo geresni, nepriklausomai nuo to, kiek puodelių per dieną jie išgerdavo. Tačiau tie, kurie gurkšnojo saikingą kofeino kiekį, turėjo mažiausią riziką susirgti daugybinėmis ligomis.

Mėgstančių kavą ir arbatą kraujo tyrimai atskleidė ryšį tarp kofeino gėrimų ir mažesnio cholesterolio kiekio bei geresnio atsparumo insulinui požymių.

Atlikę jautrumo analizę mokslininkai nustatė, kad 3 puodeliai kavos per dieną buvo susiję su mažesne rizika iš pradžių susirgti 2 tipo diabetu, o vėliau – išemine širdies liga. Taip pat buvo mažesnė rizika, kad insultas sukels išeminę širdies ligą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas