Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 25

Mėnulio lenktynės 15. Sugrįžimo karantinas, baiminantis „Mėnulio užkrato“, ir pasaulinis triumfas

Po pasivaikščiojimo Mėnulyje amerikiečių astronautai Neilas Armstrongas ir Edwinas Aldrinas sėkmingai Mėnulio moduliu „Erelis“ sugrįžo į orbitą, kur jų visą tą laiką „Kolumbijoje“ laukė trečiasis ekipažo narys Michaelas Collinsas. Vėl susirinkę kartu astronautai su trofėjais – 21,55 kilogramo Mėnulio grunto ir akmenų pavyzdžių – pradėjo kelionę namo.
„Apollo 11“ misijos triumfas
„Apollo 11“ misijos triumfas / NASA nuotr.

Artimiausiomis dienomis buvo surengtos kelios tiesioginės televizijos transliacijos, kurių metu astronautai žiūrovams pasakojo apie savo kelionę, demonstravo savo buities kosminiame laive detales, kalbėjo apie šio skrydžio istorinę reikšmę ir dėkojo dešimtims tūkstančių žmonių, kurių pastangomis visa tai tapo įmanoma.

NASA nuotr./Kelionės namo metu Edwinas Aldrinas televizijos žiūrovams demonstruoja, kaip nesvarumo būklėje pavyksta susitepti sumuštinį. 1969 m. liepos 22 d.
NASA nuotr./Kelionės namo metu Edwinas Aldrinas televizijos žiūrovams demonstruoja, kaip nesvarumo būklėje pavyksta susitepti sumuštinį. 1969 m. liepos 22 d.

Po beveik dviejų su puse parų nuo to momento, kai grįžimo manevrui Mėnulio orbitoje buvo įjungtas „Apollo 11“ variklis, kosminis laivas pasiekė Žemę. Liepos 24-ąją, arba ties T 194:49:12 laiko atžyma, komandinis modulis atsiskyrė nuo paskutinės nebereikalingos erdvėlaivio dalies – tarnybinio modulio – ir pasuktas plokščiuoju galu po 14 minučių 122 kilometrų aukštyje įskriejo į Žemės atmosferą 11 kilometrų per sekundę greičiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas