Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mėnulyje nusileisti turėjęs, bet nesėkmę patyręs „Peregrine“ mėnuleigis grįžta į Žemę – sudegs atmosferoje

JAV bendrovės „Astrobotic“ mėnuleigis, kuris tikėjosi nusileisti Mėnulyje, ketvirtadienį baigs savo misiją – grįš į Žemės atmosferą, kur sudegs, rašo BBC.
Peregrine
Peregrine / Scanpix/AP
Temos: 2 Kosmosas Mėnulis

Kai sausio 8 dieną JAV kosmoso technologijų bendrovės „Astrobotic“ mėnuleigis „Peregrine“ buvo paleistas iš Kenedžio kosminio centro, buvo daug vilčių, kad jis taps pirmąja JAV misija, nusileidusia Mėnulyje po paskutinės „Apollo“ kelionės 1972 m. gruodį, rašo digitaltrends.com.

JAV įmonė „Astrobotic“ taip pat pretendavo tapti pirmąja komercine bendrove, nusileidusia Mėnulyje. "Astrobotic“ tikslas buvo į Mėnulio paviršių pristatyti penkis NASA prietaisus, kad būtų galima ištirti vietos aplinką prieš astronautų sugrįžimą vėliau šį dešimtmetį.

Tačiau to nebuvo lemta padaryti.

Praėjus vos kelioms valandoms po starto, bendrovė atskleidė, kad „Peregrine“ patyrė kritinį degalų nuotėkį, dėl kurio vasario mėnesį, kaip planuota, negalės pasiekti Mėnulio paviršiaus.

Tad „Astrobotic“ bendrovė nusprendė sunaikinti laivą, užuot leidusi jam be tikslo klaidžioti kosmose ir kelti susidūrimo pavojų.

„Astrobotic“ pasirūpino, kad „Peregrine“ saugiai ir kontroliuojamai grįžtų į Žemę virš atokios pietinės Ramiojo vandenyno dalies. Komanda kartu su JAV kosmoso agentūra NASA nuolat stebi mūsų grįžimo į Žemę analizę“, – teigiama naujausioje atnaujintoje misijos ataskaitoje.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad procedūros, kurias komanda atliko, buvo skirtos sumažinti riziką, jog nuolaužos pasieks žemę.

Tikimasi, kad grįžimas į Žemę įvyks sausio 18 d., ketvirtadienį, apie 23 valandą Lietuvos laiku.

Jei laivui „Peregrine“ būtų pavykę sėkmingai nusileisti, jis būtų tapęs pirmąja per pusę amžiaus amerikiečių misija ir pirmąja privačia įmone, kuriai pavyko tai padaryti.

Iki šiol tik JAV, Sovietų Sąjungos, Kinijos ir Indijos vyriausybinėms agentūroms pavyko kontroliuojamai nusileisti Mėnulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas