Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Microsoft“ regioninis direktorius: „Lietuva turėtų pasinaudoti duomenų ekonomikos bumu“

Lietuva yra puikioje pozicijoje pasinaudoti prasidėjusiu duomenų ekonomikos bumu ir iš jo laimėti, mano patyręs duomenų konsultantas, kompanijos „Microsoft“ regioninis direktorius Allen O‘Neal. Ekspertas teigia, kad Lietuva, kaip ir jo gimtoji Airija, yra maža, greitai gebanti prisitaikyti šalis, čia daug jaunų, puikų išsilavinimą įgijusių motyvuotų specialistų.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Allen O‘Neil yra tarptautinės bendrovės „DataWorks“ steigėjas, kuriančios dirbtiniu intelektu pagrįstus duomenų sprendimus didžiausioms el. komercijos kompanijoms. Vertindama jo sukauptą ilgametę patirtį, kompanija „Microsoft“ paskyrė A. O‘Neil regioniniu direktoriumi – tai prestižinės patariamosios pareigos, kurias užimantys verslo ir technologijų lyderiai pataria aukščiausiems „Microsoft“ vadovams.

Dviženkliu tempu auganti 139 mlrd. JAV dolerių rinka

Dalyvaudamas duomenų ekonomikos konferencijoje Lietuvoje, A.O‘Neil ragina lietuvius daugiau dėmesio skirti šiam sektoriui ir aktyviai išnaudoti čia esamas verslo ir karjeros galimybes.

„Vienas pagrindinių ekonomikos augimo variklių artimiausiais metais bus viskas, kas susiję su duomenimis. Tai atvers didžiules galimybes žmonėms, kurie moka dirbti su skirtingais duomenų aspektais – ne tik duomenų mokslininkams, bet ir duomenų inžinieriams, analitikams, duomenų rinkodaros ir pardavimų specialistams. Apetitas įvairiems duomenims tarptautiniu mastu bus tiesiog milžiniškas“, – pasakoja A.O‘Neil, atkreipdamas dėmesį, kad vis dar besikuriančioje industrijoje yra gera proga įsitvirtinti tokioms šalims kaip Lietuva.

Didžiųjų duomenų sprendimai – vienas sparčiausiai augančių pasaulinės ekonomikos sektorių. Tyrimų bendrovės „MarketsandMarkets“ duomenimis, pernai jo vertė siekė 139 mlrd. JAV dolerių, o po penkerių metų, prognozuojama, ji turėtų išaugti 65 proc. – iki 229 mlrd. Srities plėtrai stiprų postūmį suteikė elektroninę prekybą ir kitų paslaugų skaitmenizaciją paspartinusi pandemija.

Raktas į kylančias ateities technologijas

Duomenų sprendimų paklausą ateityje dar labiau skatins tokios kylančios technologijos kaip dirbtinis intelektas. „Nors dirbtinio intelekto sprendimai jau dabar labai plačiai naudojami verslo, tačiau kol kas tai tik pirmieji paviršutiniški eksperimentai. Tuo tarpu stebuklingas raktas, atversiantis tikrąjį šios technologijos potencialą, irgi yra duomenys – be išsamių, aukštos kokybės duomenų dirbtinis intelektas iš esmės yra bevertis“, – pažymi ekspertas.

Asmeninio archyvo nuotr./Allen O'Neill
Asmeninio archyvo nuotr./Allen O'Neill

Paprašytas išskirti kitas su duomenų rinka susijusias ateities tendencijas, A.O‘Neal pamini atviro kodo žvalgybą (angl. Open-Source Intelligence). Tai viešai prieinamų duomenų analizė, kurią atliekant ieškoma ryšių tarp procesų ar reiškinių, kurie iki tol nebuvo prieinami ar pastebėti (pavyzdžiui, kai tam tikros prekės vartojimą padidina iš pažiūros nesusiję kiti veiksniai). „Iki šiol tokia analizė reikalavo aktyvaus žmonių įsitraukimo ir buvo beprasmė dėl labai didelių laiko sąnaudų. Tačiau verslui perpratus atviro kodo žvalgybos komercines galimybes, atsiras sprendimai, kurie transformuos ištisus sektorius“, – prognozuoja A.O‘Neil.

Nerimauja dėl duomenų monopolijų

Duomenų ekspertas pasakoja, kad šiuo metu didžiausią nerimą jam kelia ne pastaraisiais metais daug aptarinėjama duomenų privatumo tema, o galimas globalių duomenų monopolijų susiformavimas. Jos gali atsirasti, jei didžiosios technologijų bendrovės, pasinaudodamos savo turima skaitmenine infrastruktūra ir dominavimu rinkoje, turimais duomenimis neleis naudotis kitiems rinkos žaidėjams.

„Didžiausia rizika, kad tokios technologijų bendrovės kaip „Facebook“, „Apple“, „Google“ surinktus duomenis aptvers didžiule siena ir nesidalins jais su niekuo kitu. Etiškas duomenų rinkimas gali būti labai naudingas, tačiau tik tada, kai duomenys yra prieinami visiems, o ne izoliuoti išimtinai didžiųjų kompanijų reikmėms. Pavyzdžiui, „Google“ šiuo metu kuria naują sistemą „Privacy sandbox“. Kompanijos teigimu, ji skirta didinti vartotojų duomenų privatumą, tačiau iš tiesų tai tiesiog suteiks „Google“ daugiau galios kontroliuoti jūsų duomenis. Šioje tendencijoje slypi daug pavojų ir mums būtina rasti sprendimą“, – perspėja A.O‘Neil.

Konferencija „OxyCon 2021” vyks rugpjūčio 25-26 dieną Vilniuje. Ji siekia į suburti su didžiaisiais duomenimis dirbančių specialistų iš viso pasaulio bendruomenę. Renginyje pranešimus skaitys su tokiomis organizacijomis kaip NASA, „Microsoft“, „Stripe“, „Unilever“, „Google“ dirbantys ar dirbę šios srities ekspertai. Duomenų specialistams iš viso pasaulio skirtame renginyje, kuris vyks nuotoliniu būdu, dalyviai kviečiami registruotis nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas