Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mikrogravitacija ir medicina: kodėl mokslininkai vėžio gydymus testuoja kosmose?

Kalifornijos universiteto mokslininkai pirmieji kosmose išbandys du vėžio gydymo būdus – į Tarptautinę kosminę stotį paleisti nauji eksperimentai su kamieninėmis ląstelėmis, praneša „New Atlas“.
Tarptautinė kosminė stotis
Tarptautinė kosminė stotis / NASA nuotr.

„Kosmosas yra išskirtinai stresą kelianti aplinka“, – sakė Kalifornijos universiteto San Diego medicinos mokyklos profesorė Catriona Jamieson, – „Atlikdami šiuos eksperimentus žemoje Žemės orbitoje, galime per trumpą laiką suprasti vėžio evoliucijos mechanizmus ir gauti informacijos apie naujų vėžio kamieninių ląstelių slopinimo strategijų kūrimą.“

Mokslininkai naudojasi mikrogravitacijos sąlygomis, kurios gali pagreitinti žmogaus kamieninių ląstelių senėjimą, uždegimą ir imuninės sistemos disfunkciją. Tai ne tik praplės žinias apie astronautų sveikatos išsaugojimą, bet ir gali suteikti naudingos informacijos apie vėžio gydymą Žemėje.

Tai antroji misija į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) per privačių astronautų misiją „Axiom Space“. Pirmosios misijos metu buvo siekiama sukurti imuninės sistemos disfunkcijos ir ikivėžinių kamieninių ląstelių prognozavimo modelius. Tyrėjai nustatė, kad vėžinės kamieninės ląstelės žemoje Žemės orbitoje lengviau atsinaujina ir tampa atsparios standartiniams gydymo būdams.

Antrosios misijos metu mokslininkai į žemą Žemės orbitą išsiuntė leukemijos, storosios žarnos ir krūties vėžio organoidinius modelius, kad išsiaiškintų, kaip vėžys prisitaiko ir tampa atsparus standartiniams gydymo metodams. Jie išbandys du ADAR1 inhibitorius – Fedratinibą ir Rebecsinibą – norėdami išsiaiškinti, ar jie pakeičia vėžinių ląstelių susidarymą ir paveikia vėžio progresavimą. Dėl pernelyg didelės ADAR1 ekspresijos vėžio ląstelės gali išvengti natūralių organizmo imuninių reakcijų.

Mokslininkai taip pat stebės TKS astronautų sveikatą, jų kamienines ląsteles prieš skrydį į kosmosą, jo metu ir po jo. Kraujo mėginiai bus analizuojami siekiant įvertinti DNR ir RNR redaguojančių fermentų, susijusių su imuninės sistemos disfunkcija ir ikivėžiniais pokyčiais, aktyvumą.

Gauta informacija padės mokslininkams suprasti, kaip šie fermentai susiję su šiomis būklėmis, ir sukurti galimas kovos priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas