Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 24 /16:53

Mirė Lietuvos interneto krikštatėviu vadinamas Adolfas Laimutis Telksnys

Vilniaus universiteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institutas praneša, kad eidamas 92-uosius pirmadienį mirė profesorius Adolfas Laimutis Telksnys.
Laimutis Telksnys
Laimutis Telksnys

Prof. habil. dr. A.L.Telksnys (1930-11-24 – 2022-10-24) – profesorius, KTU garbės daktaras, lietuviškų skaičiavimo mašinų kūrėjas, padaręs didžiulę įtaką interneto plėtrai Lietuvoje.

Profesorius sukūrė originalią teoriją ir konstruktyvius metodus atsitiktinių procesų atpažinimui ir jų savybių staigių arba lėtų pasikeitimų aptikimui, garantuojant klaidų mažiausią vidutinę riziką.

1953 metais mokslinę veiklą pradėjęs A.L.Telksnys per savo gyvenimą paskelbė 162 mokslinius straipsnius bei padarė 6 išradimus.

Jo mokslinių tyrimų rezultatai naudojami atmosferoje ir hidrosferoje judantiems kūnams aptikti ir atpažinti, kalbos signalų savybių analizei, techninėje diagnostikoje, smegenų elektrinio aktyvumo kitimo analizavimui, širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinės būsenos vertinimui.

A.L.Telksnys buvo Lietuvos mokslų akademijos narys, Atpažinimo procesų skyriaus ir UNESCO katedros „Informatika humanitarams“ vadovas Matematikos ir informatikos institute, 1968, 1980 ir 2008 m. Lietuvos mokslo premijų laureatas.

Profesoriaus karjerą paženklino daugybė apdovanojimų, tarp kurių Prietaisų pramonės mokslinės techninės draugijos premijos už sukurtus skaičiavimo technikos prietaisus moksliniams tyrimams automatizuoti, Lietuvos Valstybinėmis premijos už rašto ženklų atpažinimo automatą bei nestacionarių atsitiktinių procesų atpažinimo teorijos ir metodų sukūrimą, Pasaulinės parodos EXPO 2000 medalis už kompiuterinį multimedijos kompaktinį diską „Lietuvių tarmės“.

Mokslininkas taip pat apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, Baltijos asamblėjos medaliu, Informacinės visuomenės plėtros komiteto „Naujojo knygnešio“ apdovanojimu, Asociacijos „Infobalt“ IT vėliavnešio apdovanojimu, kaip iškiliausias mokslo partneris.

Prezidento ir premjerės užuojauta

Prezidentas G.Nausėda teigia, kad Lietuva neteko vieno iš labiausiai prie informacinių technologijų plėtros Lietuvoje prisidėjusių vizionierių.

„Lietuvos pirmavimas pasaulyje ir didžiavimasis greitaeigiu internetu būtų neįmanomas be mokslininko ir vizionieriaus A.L.Telksnio. Akademikas dalyvavo ir inicijavo vienus didžiausių informacinių technologijų plėtros projektų mūsų šalyje“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

„Profesoriaus pavyzdys mums primena, kiek svarbi valstybės raidai gali būti telkianti ir vizionieriška asmenybė, kurią šiandien, deja, praradome, tačiau kurios atminimas ir nuveikti darbai su mumis bus kiekvieną dieną“, – teigiama joje.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad profesorius yra mokslininkas, kurio pavyzdžiu sekama iki šiol.

„Profesorius Adolfas Laimutis Telksnys savo darbais ir atradimais pelnė pripažinimą ir išskirtinę kolegų pagarbą, jis anksti tapo mokslininku, kurio pavyzdžiu sekama ir iš kurio darbų buvo ir tebebus mokomasi, pagrįstai profesorius vadintas interneto Lietuvoje krikštatėviu, prisidėjusiu prie jo plėtros ir tapsmo mūsų kasdienybe“, – užuojautoje teigė ministrė pirmininkė.

„Šią netekties valandą reiškiu nuoširdžią užuojautą profesoriaus artimiesiems ir kolegoms“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas