Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė Nobelio premijos laureatas, fizikas Stevenas Weinbergas

Stevenas Weinbergas, Nobelio premijos laureatas fizikas, kurio darbai padėjo susieti dvi iš keturių fundamentaliųjų sąveikų, mirė būdamas 88 metų, šeštadienį (liepos 24 d.) pranešė Teksaso universitetas Ostine (UT Austin).
S.Weinbergas Teksasko valstijos universitete, 2018m.
S.Weinbergas Teksasko valstijos universitete, 2018m. / T. Siegried

Fundamentalių jėgų sąveika

Jo darbai buvo standartinio modelio – pagrindinės fizikos teorijos, apibūdinančios subatominių dalelių elgesį. Svarbiausias jo darbas buvo 1967 m. žurnale „Physical Review Letters“ paskelbtas plonas trijų puslapių straipsnis pavadinimu „Leptonų modelis“. Jame jis numatė, kaip turėtų elgtis subatominės dalelės, vadinamos W, Z ir garsusis Higso bozonas, – daug metų prieš tai, kai šios dalelės buvo aptiktos eksperimentiškai.

Straipsnis taip pat padėjo suvienyti elektromagnetinę jėgą ir silpnąją jėgą bei numatė, kad vadinamosios neutralios silpnosios srovės lemia dalelių sąveiką, teigiama pareiškime. 1979 m. už šį darbą S.Weinbergas ir fizikai Šeldonas Glashovas bei Abdusas Salamas pelnė Nobelio fizikos premiją. Visą gyvenimą jis toliau ieškojo vieningos teorijos, kuri sujungtų visas keturias jėgas.

„Scanpix“/AP nuotr./Stevenas Weinbergas, 1979m.
„Scanpix“/AP nuotr./Stevenas Weinbergas, 1979m.

Mokslas, prieinamas visiems

Mokslininkas taip pat mokėjo fiziką padaryti prieinamą visiems. Jo knyga „Pirmosios trys minutės: A Modern View of Origin of Universe“ („Basic Books“, 1977 m.) įdomiai ir paprastai aprašė pirmąsias visatos kūdikystės minutes ir išdėstė visatos plėtimosi priežastis.

„Profesorius Weinbergas milijonams žmonių atskleidė visatos paslaptis, praturtindamas žmonijos sampratą apie gamtą ir mūsų santykį su pasauliu“, – pareiškime teigė Jay Hartzellas, UT Ostino prezidentas. „Nuo jo mokinių iki mokslo entuziastų, nuo astrofizikų iki visuomenės sprendimų priėmėjų – jis padarė didžiulę įtaką mūsų supratimui. Trumpai tariant, jis pakeitė pasaulį.“

Trumpai tariant, jis pakeitė pasaulį

S.Weinbergas gimė 1933 m. Niujorke. Jo meilė mokslui prasidėjo nuo chemijos rinkinio. Būdamas 16 metų, jis nusprendė studijuoti teorinę fiziką. Mokėsi Kornelio universitete, o 1957 m. Prinstono universitete įgijo fizikos daktaro laipsnį.

1954 m. jis vedė žmoną Luizą, o 1963 m. susilaukė dukters Elizabetos, rašoma Nobelio premijos svetainėje. 1982 m. Vainbergas persikėlė į UT Ostiną, kur kelis dešimtmečius buvo fizikos ir astronomijos profesorius.

Mirties priežastis neatskleista, tačiau, kaip rašo „The Washington Post“, fizikas kelias savaites buvo gydomas ligoninėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas