Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 24

Mokslas apie muziką: kiek laiko reikia klausytis, kad pajustume jos poveikį ir ką mėgstami žanrai sako apie mus?

Bėgant laikui žmonės muzikos klauso vis daugiau, per metus tai gali sudaryti net tūkstančius valandų. „Jeigu būtų žmonių, tiek daug klausiusių prieš 20 metų, į juos daugelis žiūrėtų keistai, bet dabar tai normalu“, – sako Suomijoje gyvenanti lietuvė muzikos terapeutė, mokslininkė dr. Nerdinga Snape. Kiek laiko reikia klausyti muzikos, kad pajustume jos poveikį? Ką reiškia, jei tos pačios dainos klausome daug kartų iš eilės? Ką klausomi žanrai sako apie mus? Į visus šiuos klausimus atsako pašnekovė.
Mokslas apie muziką
Mokslas apie muziką / 15min montažas

15min tęsia straipsnių ciklą „Mokslas apie...“, kuriame mokslininkai atsako į svarbius ir aktualius klausimus įvairiomis temomis – nuo sveikatos iki kosmoso.

Šįkart su mokslininke kalbamės apie muziką ir kaip atsirandančios technologijos keičia jos vartojimą.

„Atsiradus „Spotify“ ir kitoms panašioms platformoms muzikos klausoma vis daugiau, nes ji tapo lengviau prieinama. Dabar žmonės muzikos klausosi visur: važiuodami į darbą ar namus ir stovėdami spūstyse, tvarkydamiesi namus, bėgiodami, nes tai padeda, palaiko ritmą.

Daugelis ADHD sindromą turinčių vaikų nuolat būna su ausinėmis, jie klausosi muzikos, nes kitaip nepakankama stimuliacijos dėmesiui sutelkti, muzika tą stimuliaciją padidina.

Žmonės tiesiog išmoko muziką panaudoti savo kasdienėje veikloje. Tai gali būti pagalba, o gal kaip fonas, tokiu atveju neretai muzikos net nesiklausoma, ji negirdima“, – aiškina N.Snape.

Pasak jos, visi šie pokyčiai paveikė ir lopšines – anksčiau praktiškai visose kultūrose norėdami nuraminti vaikus gyventojai dainuodavo lopšines, o dabar tai daroma vis rečiau. Muzika tiesiog įjungiama telefone.

„Bet apie tai dar nėra atlikta tyrimų, kad galėtume pasakyti, kas čia iš tiesų vyksta“, – paminėjo ekspertė.

Visgi dainavimas ar grojimas instrumentu yra geras būdas nuraminti verkiantį kūdikį, tik reikia žinoti taktiką.

Shutterstock nuotr./Verkiantis kūdikis
Shutterstock nuotr./Verkiantis kūdikis

Kokia ji, kaip muzika veikia žmones, nuo ko priklauso, kokių žanrų klausomės, kaip muzikos terapija gelbėja ir padeda net demencija sergantiems seneliams bei kodėl muzikantai yra blogiausi muzikos terapijos pacientai – apie visa tai ir dar daugiau 15min interviu su N.Snape.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas