Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai atkūrė gyvybingą išnykusios varlės embrioną

Mokslininkams pavyko atkurti gyvybingą išnykusios varlės embrioną. Toks pasiekimas paskatino kalbas, kad galbūt jau visai netrukus Žemėje vėl ims vaikščioti dinozaurai, rašo theguardian.co.uk.
Europinė medvarlė
Asociatyvinė nuotrauka. Varlė / Lietuvos gamtos fondo nuotr.

Varlė Rheobatrachus silus 1983 m. pripažinta išnykusi. Tik 1972 m. atrastų varlių nebeliko jų gyvenamoje Australijos Kvinslendo valstijoje. Rheobatrachus silus buvo iš ties neįprastas varliagyvių klasės atstovės. Jos gimda buvo skrandyje, o gimdymas vykdavo pro burną.

Dabar Naujojo Pietų Velso (Australija) mokslininkai paskelbė, kad jiems pavyko atkurti gyvybingą varlės embrioną. Rheobatrachus silus DNR buvo perkelti į kitos varlės kiaušinėlius. Tiesa, visi embrionai mirė po kelių dienų, bet mokslininkai tiki, kad jų pasiekimas yra didelis lūžis moksle, atkuriant jau išnykusias gyvūnų rūšis.

„Gera žinia ta, kad mums ne tik pavyko sukurti gyvybingą Rheobatrachus silus embrioną, bet gavome ir „šviežių“ varlės DNR pavydžių, kuriuos galėsime klonuoti jau netolimoje ateityje. Esu tikras, kad mums pavyks tai padaryti“, – kalbėjo profesorius Mike`as Archeris. Profesorius pabrėžė, kad toks klonavimo būdas gerokai skiriasi nuo liūdnai pasibaigusios avies Dolly istorijos.

Praeitą savaitę mokslininkai susirinko konferencijoje Vašingtone, kur aptarė ne tik techninius, bet ir etinius klonavimo klausimus. Mat atsiranda vis daugiau klonavimo kritikų. Jų teigimu, šis procesas yra ne kas kita, o „apsimetimas Dievu“. Kartu mokslininkai bandė nuspręsti, ar klonavimas atkuria jau išnykusią rūšį, ar sukuria kitą, kuri tik atrodo lygiai taip pat.

Rheobatrachus silus 1972 m. atrasta Kvinslendo kalnuose, o aprašyta profesoriaus Davido Liemo. Varlės mokslo pasaulyje sukėlė daug diskusijų, nes jų gimda buvo patelės skrandyje, o gimdymas vykdavo pro burną.

Varlę galite pamatyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas