Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai atrado naują kūno dalį

Mokslininkai neseniai atrado iki šiol neaprašytą kūno dalį – gilų kramtomojo raumens sluoksnį, kuris pakelia apatinį žandikaulį ir yra labai svarbus maisto apdorojimo procese.
Medicina
Medicina / 123RF.com nuotr.

Neatrasta dalis

Šiuolaikiniuose anatomijos vadovėliuose kramtomasis raumuo apibūdinamas kaip turintis du sluoksnius – gilųjį ir paviršinį. „Tačiau keli istoriniai tekstai mini ir galimą trečiojo sluoksnio egzistavimą“, – rašė tyrimo autoriai naujame pranešime, gruodžio 2 d. paskelbtame žurnalo „Annals of Anatomy“ internetiniame numeryje.

Tad komanda nusprendė patikrinti, ar žandikaulio raumuo gali turėti paslėptą, itin gilų sluoksnį, kaip teigiama istoriniuose tekstuose.

Atlikę tyrimus, mokslininkai nustatė „anatomiškai atskirą“ trečiąjį kramtomojo raumens sluoksnį, rašoma „Live Science“. Šis gilus sluoksnis eina nuo zygomatinės ataugos – kaulinės iškyšos, kuri yra skruostikaulio dalis ir kurią galima apčiuopti priešais ausį, – iki vainikinės ataugos – trikampio formos iškyšos ant apatinio žandikaulio kaulo.

„Ši gilioji kramtomojo raumens dalis pagal savo eigą ir funkciją aiškiai skiriasi nuo kitų dviejų sluoksnių“, – „Live Science“ sakė pirmoji autorė Szilvia Mezey, Bazelio universiteto Biomedicinos katedros vyresnioji lektorė.

Jens C.Türp, University of Basel /Naujai atrasta kūno dalis yra žandikaulyje
Jens C.Türp, University of Basel /Naujai atrasta kūno dalis yra žandikaulyje

Raumenų sluoksnis tikriausiai padeda stabilizuoti apatinį žandikaulį, „pakeldamas ir įtraukdamas“ vainikinę ataugą, rašė komanda savo pranešime. Ir iš tikrųjų naujai atrastas raumenų sluoksnis yra vienintelė kramtomojo raumens dalis, kuri gali traukti žandikaulio kaulą atgal.

Savo straipsnyje komanda pasiūlė naujai atrastą raumenų sluoksnį pavadinti „Musculus masseter pars coronidea“, t. y. „kramtomojo raumens vainikinė dalis“. Šis atradimas gali būti svarbus klinikiniu požiūriu, nes žinios apie raumenų sluoksnį galėtų padėti gydytojams geriau atlikti operacijas toje žandikaulio srityje ir geriau gydyti sąnario, jungiančio žandikaulio kaulą su kaukole, ligas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas