Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai paaiškino, kodėl namuose nuo savo katės nepasislėpsite: kalti garsai

Jūsų katė tikriausiai seka, kurioje namų vietoje esate, net jei ir jūsų nemato. Mokslininkai neseniai išsiaiškino, kad taip yra dėl to, jog naminės katės kuria „mentalinius žemėlapius“.
Katė
Katė / 123rf nuotr.
Temos: 2 Katė Gyvūnai

Neatrastas gebėjimas

Tyrėjai išbandė kates, paleisdami įrašus su žmonių balsais, kuriuose jie šaukia kačių vardus. Tada jie vėl paleido tuos pačius įrašus, tik šį kartą per kitoje vietoje esantį garsiakalbį, kad tie patys garsai sklistų iš toliau, praneša „Live Science“.

Katės nustebdavo, kai pažįstamas balsas pasigirsdavo iš tos vietos, kurios jos nesitikėjo, remdamosi tuo, ką jau buvo girdėjusios. Tai rodo, kad katės orientuojasi erdvėje pagal garso signalus – toks pažintinis gebėjimas iki šiol nebuvo žinomas.

Mokslininkai tokio pobūdžio testą naudoja gyvūnų intelektui vertinti. Žmonių kūdikiai paprastai pradeda lavinti objektų pastovumą (žinojimą, kur kažkas randasi nematant pačio objekto), kai jiems būna maždaug 8 mėnesiai, o šis gebėjimas ištobulėja, kai kūdikiams sukanka 10-12 mėnesių.

Ankstesni tyrimai parodė, kad objektų pastovumą turi primatai, pavyzdžiui, šimpanzės, gorilos ir orangutanai. Taip pat objektų pastovumą turi ir ne primatai, pavyzdžiui, žąsys, lokiai, šunys, pranešė mokslininkai lapkričio mėn. 10 d. žurnale „PLOS One“.

Atlikdami naująjį tyrimą jie nusprendė išbandyti kates naudodami garso signalus, nes katės pasižymi išskirtine klausa ir sugeba rasti paslėptą grobį prasto matomumo sąlygomis. „Iš tiesų atrodo, kad katės gerai moka iš garsų nustatyti fizinį ir socialinį buvimą“, – rašė autoriai.

Kitais tyrimais taip pat įrodyta, kad katės gali atskirti pažįstamus ir nepažįstamus žmonių balsus ir rasti paslėptus daiktus. Taigi „atrodo tikėtina, kad katės, remdamosi vokalizacija, turėtų gebėti mintyse nusakyti kitų žmonių buvimo vietą“, – tyrime teigė mokslininkai.

Tyrimo rezultatai parodė, kad katės susidarė mentalinį savo šeimininkų vaizdą ir nusistatė jų buvimo vietą pagal tai, kur jos pirmą kartą išgirdo balsą, o tai „liudija apie socialinį ir erdvinį pažinimą“, pranešė tyrėjai.

Gebėjimas susidaryti išorinio pasaulio vaizdą „yra svarbi sudėtingo mąstymo savybė“, o šie rezultatai suteikia naujų įžvalgų, kurios galėtų būti naudingos būsimiems kačių pažinimo tyrimams, padarė išvadą tyrimo autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas