Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkams vėžines ląsteles pavyko paversti vėžį naikinančiomis ląstelėmis

Pakeitę agresyvias vėžines ląsteles taip, kad šios taptų nekenksmingomis ląstelėmis – makrofagais, JAV mokslininkai sako radę būdą ne tik neutralizuoti potencialiai mirtiną ligą, bet ir pakeistas vėžines ląsteles panaudoti jį patį, rašo BBC.
Laboratorija
Laboratorija / 123rf nuotr.

Ūminė limfoleukemija yra leukemijos forma, kuri paliečia kūno limfocitus formuojančias baltąsias kraujo ląsteles, vadinamas limfoblastais. Tai – itin agresyvus ir greit plintantis vėžio tipas, sukeliantis defektinių limfoblastų gamybą.

Kaip ir dauguma svarbių mokslo atradimų, šis buvo padarytas atsitiktinai, kai mokslininkai stengėsi palaikyti leukemijos ląstelių gyvybę laboratorinėse lėkštutėse, kad galėtų jas ištirti.

Limfoblastai sustabdo gyvybiškai svarbių ląstelių gamybą, įskaitant raudonąsias ir baltąsias kraujo ląsteles, ir juda nuo kaulų čiulpų į kitus organus, kol galiausiai suniokoja visą žmogaus kūną.

Šios ligos dažniausiai aptinkamos pas 2 – 5 metų amžiaus vaikus, o liga gali būti ir mirtina. O gydymas, ypač vaikams, yra komplikuotas: reikia derinti chemoterapiją, steroidus ir radiacijos terapiją, o dėl spartaus vėžio ląstelių plitimo operacijos atlikti neįmanoma.

Tačiau yra tikimybė, kad leukemijos gydymas ateityje bus gerokai paprastesnis dėl Stanforodo universiteto Medicinos mokyklos komandos atradimo. Kaip ir dauguma svarbių mokslo atradimų, šis buvo padarytas atsitiktinai, kai mokslininkai stengėsi palaikyti leukemijos ląstelių gyvybę laboratorinėse lėkštutėse, kad galėtų jas ištirti.

Vienas iš mokslininkų komandos narių Scottas McClellanas pastebėjo, kad ėmė kisti kai kurių leukemijos ląstelių formos ir dydžiai, ir šios netikėtai tapo panašios į makrofagus. Pasižiūrėję į anksčiau darytą tyrimą, kuriame kita komanda sugebėjo pakeisti leukemijos ląstelių augimą pelėse, mokslininkai greitai suprato, kad vėžiniai limfoblastai, juos suderinus su tam tikrų rūšių baltymais,

galėjo būti paversti į subrendusias, nekenksmingais makrofagais.

Panaudoję šiuos baltymus mokslininkai sėkmingai pakartojo ankstesnio tyrimo su pelėmis rezultatus, šįkart panaudoję žmogaus vėžines ląsteles. Jie ląsteles sėkmingai pavertė makrofagais,o pastarieji ėmė „valgyti“ visas vėžio ląsteles ir patogenus, kokius tik davė mokslininkai.

Vyriausiasis tyrimo vadovas Ravi'is Majetis sakė: „Šios makrofagų ląstelės atsirado iš vėžio ląstelių, todėl jos su savimi jau turi cheminius signalus, kurie padeda identifikuoti vėžines ląsteles, padarydamas imunines atakas prieš vėžį labiau tikėtinomis.“

Tolesnis mokslininkų komandos tikslas yra sukurti vaistą, kuris limfoblastų transformaciją galėtų paskatinti pats savaime.

Tyrimų rezultatai išspausdinti „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi