Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkų įspėjimas: klimato kaitos sparta pranašauja „pasaulio pabaigą“

Nauji tyrimai rodo, kad Žemės klimatas iš tiesų gali būti jautresnis šiltnamio efektą sukeliančioms dujoms, nei manyta iki šiol. Dėl šio poveikio planetoje gali prasidėti apokaliptiniais vadinami procesai.
Oro tarša kinams antra didžiausia šalies problema po korupcijos
Oro tarša / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia independent.co.uk, jei teisūs savo išvadas paskelbę pirmaujantys pasaulio mokslininkai, planetos globalinis atšilimas Žemės atmosferos temperatūrą pražūtingai gali padidinti 7 laipsniais.

Tai, pasak vienų labiausiai pasaulyje pripažintų klimatologų, galėtų reikšti „žaidimo pabaigą“ jau netolimoje ateityje – ypač turint omenyje, kad naujasis Baltųjų Rūmų šeimininkas Donaldas Trumpas yra linkęs neigti šią problemą.

Mokslininkai jau seniai mėgina išsiaiškinti, kaip keisis klimatas per artimiausius dešimtmečius, žmonėms ir toliau pumpuojant šiltnamio efektą sukeliančias dujas į atmosferą.

Pagal dabartinius Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos turimus duomenis, jei žmonija ir toliau laikysis požiūrio „daryti verslą kaip įprasta“, naudojant didelius kiekius iškastinio kuro, vidutinė Žemės temperatūra, palyginti su prieš industrializaciją buvusiu lygiu, iki 2100-ųjų metų pakils nuo 2,6 iki 4,8 laipsnio.

Venera kadaise galėjo būti gyvenimui tinkama vieta, tačiau dėl globalinio jos atmosferos atšilimo planeta virto 460 laipsnių pagal Celsijų pragaru.

Vis dėlto tarptautinio lygio ekspertų komandos, kuri analizavo klimato pokyčius per 800 000 metų, vertinimu, ši prognozė gali būti pernelyg optimistinė. Mat, jų manymu, kuo klimatas tampa karštesnis, tuo jis darosi jautresnis šiltnamio efektą sukeliančioms dujoms.

Tuo tarpu išrinktasis JAV prezidentas D.Trumpas teigia atšauksiąs Jungtinių Valstijų įsipareigojimus kovoje su klimato atšilimu.

Markas Lynas savo apdovanojimų pelniusioje knygoje „6 laipsniai: Mūsų ateitis karštesnėje planetoje“ yra išdėstęs, kas nutiktų, jei temperatūra iš tikrųjų pakiltų.

Autoriaus teigimu, būtent 6 laipsnių užtektų, kad „žaidimas būtų baigtas“, ir pridurti čia esą nebėra ką.

NASA yra skelbusi, kad Venera kadaise galėjo būti tinkama gyvenimui, tačiau dėl prasidėjusio globalinio jos atmosferos atšilimo planeta virto 460 laipsnių pagal Celsijų pragaru, kurioje beveik nėra vandens, o atmosferą sudaro daugiausiai anglies dioksidas ir sieros rūgšties debesys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas