Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslo pasaulis priblokštas: rado varlę, iš kurios auga grybas

Pastebėta sveika varlė, kuriai kūno šone išaugo mažas grybas – tai pirmas kartas, kai toks dalykas pastebėtas ant gyvo gyvūno audinio. Žinoma, tai tiesiog pribloškė mokslininkus, rašo „New Atlas“.
Bundantis pavasaris
Varlė / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Varlės Grybai

Nors grybų invazijos smulkiųjų gyvūnų pasaulyje gana dažnos, šis augalas labai skyrėsi nuo parazitinių rūšių „zombių“, kurie reiškia blogą žinią jų „šeimininkams“.

Auksanugarę varlę, apsikrėtusią grybu, mokslininkai aptiko vaikščiodami Kudremucho kalnų masyvo papėdėje Indijos Vakarų Ghatų kalnuose. Nepaisant to, kad šios rūšies atstovės yra nedidelės – nuo 2,5 iki 5 cm ilgio – jos lengvai pastebimos dėl ryškios spalvos.

Tačiau ši varlė išsiskyrė iš kitų dėl kitos priežasties. Ant šakelės įsitaisęs varliagyvis turėjo kai ką gamtoje dar nematyta: iš kairiojo šono jam augo grybas. Vėliau, remiantis nuotraukomis, buvo nustatyta, kad tai – šalmabudė (Mycena sp.), dažniausiai pastebima auganti ant pūvančios medienos.

Mokslininkai pastebėjo, kad varlė atrodė sveika ir jai netrukdė minėtas grybas, kuris, atrodo, naudojosi maistingomis medžiagomis, esančiomis ant drėgnos varliagyvio odos. Tačiau nežinoma, ar grybas buvo „draugas“, ar „priešas“, nes mokslininkai gyvūno tolesniems tyrimams nesurinko.

Kalbant apie grybus, ši nauja teritorija gali būti gudri strategija. Grybas yra sporinis, o plisdamas ir dauginimasis priklauso nuo vėjo, vandens ar atsitiktinio pernešimo. Patekimas ant varlės gali padėti išplatinti šias sporas – o kartu ir grybo rūšį – didesniais atstumais ir taip padidinti koloniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas