Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mokslo sriuba“: medžių sodinimas neišgelbės planetos – juos reikia ir laidoti

Paskaičiuota, kad dėl klimato pokyčių kasmet žūsta apie 5 mln. žmonių: „Per ligas, tiesiogines katastrofas, badą, nes šie klimato efektai yra daugialypiai: įvairūs statistiniai modeliai apskaičiuoja, kad milijonai žmonių netenka gyvybių dėl šių klimatinių efektų“, – sako VU paleontologas prof. Andrejus Spiridonovas.
Klimato kaita
Klimato kaita / 123RF.com nuotr.

Pasak profesoriaus, mūsų atmosferoje šiuo metu yra labai didelis anglies dvideginio perteklius ir jį reikia šalinti: „Paprasčiausias šalinimo būdas – nenaudoti naudingųjų degiųjų iškasenų, bet taip pat jas reikia ir aktyviai šalinti – tai yra, laidoti anglį“.

Nors tai skamba neįtikėtinai, tačiau laidoti reiktų net medžius. Profesorius paaiškino, kad medžiai iš oro sugeria CO2 ir savyje įkalina anglį.

Tačiau galiausiai mediena yra sudeginama arba supūva ir anglis vėl patenka į planetos atmosferą, rašoma „Mokslo sriuba“ pranešime spaudai.

Mąstant ilgalaikiais masteliais, medžius ar baldus ir statinius iš medienos reikėtų laidoti giliai po žeme arba vandenyje ir tokiu būdu grąžinti anglį atgal į Žemės gelmes.

Daugiau apie klimato krizę ir kodėl mediena – pavojinga atlieka, žiūrėkite laidoje „Mokslo sriuba“:

VIDEO: Mokslo sriuba: kaip išimti CO2 iš Žemės atmosferos?

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito