Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA kosmoso sveikatos priežiūros inovacijų programoje dirbs su lietuviais „Delta Biosciences“

Lietuvos gyvybės mokslų įmonė „Delta Biosciences“ yra pirmoji kompanija Europoje, atrinkta į NASA „Space-H“ akceleratoriaus programą, skatinančią pažangias kosmoso sveikatos priežiūros technologijas. Duris į ją padėjo atverti 2023 metais pasirašytas MTEPI kontraktas su Europos kosmoso agentūra (EKA), su kuria bendradarbiaudama įmonė pradėjo kurti cheminius junginius, apsaugančius astronautus nuo radiacijos gilaus kosmoso misijose, rašoma „Inovacijų agentūra“ pranešime spaudai.
„Delta Biosciences“ komandos vizitas Europos Kosmoso Agentūroje
„Delta Biosciences“ komandos vizitas Europos Kosmoso Agentūroje / Bendrovės nuotr.

Kartu su NASA „Delta Biosciences“ prisidės prie novatoriškų sprendimų kosmoso sveikatos priežiūros srityje, padedančių pasirengti artėjančiam žmonijos civilizacijos šuoliui – misijoms į gilųjį kosmosą.

„Delta Biosciences“ įkūrėjo Dominyko Milašiaus teigimu, su šiuo projektu įmonė žengia į naują industriją – astrochemiją, kai biocheminiai tyrimai yra pritaikomi kosmoso srityje.

Bendrovės nuotr./Jekaterina Kalinienė
Bendrovės nuotr./Jekaterina Kalinienė

„Šis projektas padės išplėsti mokslinius tyrimus astrochemijoje. Partnerystė su EKA paskatino mus pritaikyti savo biocheminių tyrimų technologijas kosmoso tyrinėjimams. „Space-H“ pripažinimas mus dar labiau motyvuoja stengtis prisidėti prie žalingo poveikio sveikatai kosmose mažinimo. Šiuo metu ruošiamės kitam žingsniui – eksperimentiniam tyrimų patvirtinimui orbitoje. Siekiame vykdyti eksperimentą tarptautinėje kosminėje stotyje ir dar giliau pasinerti į kosmoso medicinos kūrimą“, – teigia D.Milašius.

Inovacijų agentūros „BioTech Lab“ skyriaus vadovė Jekaterina Kalinienė sako, kad „Delta Biosciences“ dalyvavimas programoje yra svarbus žingsnis visai Lietuvai.

„Šis bendradarbiavimas žymi reikšmingą etapą, kuriant atsparias ir autonomines sveikatos priežiūros veiklos sistemas būsimoms kosmoso misijoms. Kasmetinį apie 30 proc. augimą Lietuvos gyvybės mokslo sektoriui padeda išlaikyti nuolatinės inovacijos ir naujų sričių vystymas. Toliau sėkmingai tai darydami, dar labiau įtvirtinsime savo pozicijas pasaulinėje arenoje“, – dalinasi J.Kalinienė.

Apsauga nuo radiacijos ir astronautams, ir vėžio pacientams

„Delta Biosciences“ partnerystė su EKA šiuo metu yra orientuota į radioprotekcinių junginių, kurie galėtų apsaugoti astronautus nuo kosminės radiacijos, vystymą. Šie tyrimai turi didelę reikšmę ilgalaikiams giliojo kosmoso tyrinėjimams – ypač planuojamoms žmonių misijoms į Mėnulį ir Marsą.

„Mūsų bendradarbiavimas su „Delta Biosciences“ yra platesnės EKA strategijos dalis – geriau suprasti kaip apsaugoti žmonių sveikatą kosminių misijų metu. Inovatyvus „Delta Biosciences” požiūris į radioprotekcinius junginius gali padėti ateityje vykdyti tyrimus už žemosios Žemės orbitos ribų“, – sako EKA Žmonių ir robotų tyrimų direktoriato žmogiškųjų tyrimų mokslininkė dr. Christine Hahn.

„Delta Biosciences“ informacinių technologijų vadovas dr. Donatas Žmuidinavičius atskleidžia, kad darbas su EKA ir „Space-H“ yra didesnio, pažangaus mokslinio tyrimo projekto dalis, su platesnėmis pritaikymo sritimis.

„Šie tyrimai yra itin svarbūs ne tik ekstremaliose sąlygose dirbantiems gelbėtojų būriams ir oro bei kosmoso įguloms, kasdien gaunančioms padidintą spinduliuotę, bet taip pat turi ir medicininės naudos vėžio pacientams, kuriems yra taikoma radioterapija. Vadovaujamės tolesniu dvejopo naudojimo bandymų planu – tiek Žemėje, tiek kosmose“, – sako D.Žmuidinavičius.

Dėmesys ir komerciniams keliautojams kosmose

„Delta Biosciences“ taip pat tapo viena iš dvylikos įmonių visame pasaulyje, atrinktų į inauguracinę „Space-H Space Health Accelerator“ grupę. Ši programa – tai unikalus aerokosmoso grandų „Starburst“, NASA Žmogiškųjų tyrimų programos NASA HRP, Kosmoso sveikatos tyrimų instituto (TRISH), fondo „Methuselah” ir „Microsoft“ bendradarbiavimas. Jos dėmesys skiriamas naujoms autonominėms sveikatos ir medicinos sistemoms, reikalingoms Mėnulio ir Marso misijose, taip pat komerciniams keliautojams kosmose, ilgiau būnantiems žemojoje Žemės orbitoje.

„Mokslo akceleratoriai yra puikus būdas skatinti inovacijas ir techninę pažangą. NASA taip domisi akceleratoriais, orientuotais į kosmoso mediciną, nes plečiantis komerciniam kosmoso sektoriui, į kosmosą keliaus vis daugiau žmonių. Mes ieškome idėjų, kurios padėtų plėtoti medicininę priežiūrą kosmose tam, kad būtų patenkinti didesnio astronautų kiekio poreikiai“, – sako NASA Žmogiškųjų tyrimų programos vyriausioji mokslininkė Jancy McPhee.

„Programa „Artemis“ ir žemosios Žemės orbitos (LEO) ekonomikos augimas, įskaitant kosminį turizmą, kosmoso tyrimus ir gamybą, suteikia naujų galimybių plėtoti biologinius tyrimus ir remti pažangių, visiškai autonominių medicinos sistemų kūrimą. Naujos technologijos, sukurtos remiantis kosmoso tyrimais, ne tik apsaugos kosmoso keliautojus, bet gali pagerinti sveikatos priežiūros rezultatus ir čia, Žemėje“, – teigia „Starburs“‘ generalinė direktorė Elizabeth Reynolds.

„Delta Biosciences“ yra vienintelė Europos įmonė, atrinkta į „Space-H“ programą. Į grupę taip pat atrinkti tarptautiniai kosmoso sveikatos pionieriai „ANYg Bio“, „Ejenta“, „Esperto Medical“, „GattaCo“, „Innsightful“, „LinkGevity“, „Mitrix Bio“, „Nahlia“, „NaNotics“, „Space REDI“ ir „Synapsis Medical“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant