Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudojatės šia programėle? Privatumo nustatymai, kuriuos turite pasikeisti dabar

Vidutinis „TikTok“ naudotojas programėlėje praleidžia bent 95 minutes per dieną, nepalyginamai daugiau nei bet kuriame kitame soc. tinkle. Siekdama tobulinti savo paslaugas, trumpų vaizdo įrašų platforma taip pat gausiai renka vartotojų asmeninius duomenis. Tačiau ne visi žino, kur ir kaip ši informacija yra naudojama, rašoma „Tele2“ pranešime spaudai.
Socialiniai tinklai
Socialiniai tinklai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Justina Antropik, „Tele2“ socialinių tinklų ir skaitmeninio turinio vadovė, paaiškina, ką galite padaryti, kad išsaugotumėte savo privatumą.

„TikTok“ nebėra skirtas tik vaikams ir paaugliams. „Kantar“ 2023 m. duomenimis, šia programėle kasdien naudojasi 18 proc. visų Lietuvos interneto naudotojų. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais naudojimasis „Facebook“ tarp lietuvių šiek tiek sumažėjo, o „TikTok“ populiarumas Lietuvoje auga nuo pat programėlės atsiradimo.

„Ši platforma garsėja dideliu auditorijos įsitraukimu, daug aktyvesniu nei kituose soc. tinkluose. Žiūrint vaizdo įrašų srautą, gali pasirodyti, kad informacija apie pamėgtus video yra privati. Tačiau daugelis kritikuoja „TikTok“ už tai, kad ji be perspėjimo renka jautrius duomenis. Saugiausia būtų žiūrėti vaizdo įrašus neprisijungus, bet net ir turėdami paskyrą, galite greitai ir lengvai padidinti savo privatumą“, – sako J.Antropik.

Nesidalinkite kontaktais. Pirmiausia, „TikTok“ siūlys įvesti savo asmeninį telefono numerį registruojantis – jo atskleisti neprivalote. Taip pat programėlė dažnai prašys prieigos prie kontaktų sąrašo jūsų išmaniajame telefone arba siūlys susieti programėlę su „Facebook“ paskyra. Jeigu prie savo paskyros norite pridėti draugus, juos visuomet rasite per paiešką. Tam visai nebūtina atskleisti visos informacijos apie savo pažįstamų ratą.

Norėdami patikrinti savo dabartinius nustatymus, atidarykite programėlę ir spustelėkite savo profilį, tada tris linijas viršutiniame dešiniajame kampe. Eikite į „Settings and Privacy“ → „Privacy“ → „Sync contacts and Facebook friends“. Jei anksčiau buvote davę prieigą prie savo kontaktų, čia galite ją pašalinti.

Ribokite informaciją reklamai. Remdamiesi pamėgtu turiniu, soc. tinklai sudaro išsamų jūsų asmenybės ir interesų profilį. Ši informacija gali būti naudojama tikslinėms reklamos kampanijoms. Jei norite apriboti, kaip „TikTok“ rodo jums reklamas, eikite į „Settings and Privacy“ → „Ads“, tada įsitikinkite, kad jungiklis „Using Off-TikTok activity for ad targeting“ yra pilkas.

„Tai nesustabdys „TikTok“ nuo reklamų taikymo apskritai, tačiau apribos informaciją, kurią programėlė naudoja parenkant reklamas auditorijai. Taip pat šiuo nustatymu galite ištrinti savo veiklos istoriją. Skyrelyje „How your ads are personalized“ galite rankiniu būdu pašalinti pomėgius, kuriuos jums priskyrė programėlė“, – papildo „Tele2“ atstovė.

Paslėpkite turinį, kurį mėgstate. „Vaizdo įrašai, kuriems platformoje uždedate širdelę ir žmonės, kuriuos sekate, gali daug apie jus pasakyti: atskleisti jūsų pomėgius, įsitikinimus ar gyvenimo būdą. Pavyzdžiui, jei domitės astrologija, nebūtinai norėsite, kad apie tai žinotų visi“, – šypteli J.Antropik.

Norėdami paslėpti savo mėgstamų vaizdo įrašų sąrašą, eikite į „Settings and Privacy“ → „Privacy“. Slinkite žemyn, spustelėkite „Following List“ ir nustatykite parinktį į „Only Me“. Taip pat galite paslėpti ir informaciją apie profilius, kuriuos nusprendėte sekti.

Ką daryti, jei norite būti ypač atsargus? Jei patys nekuriate turinio, geriau nesuteikti programėlei prieigos prie savo nuotraukų galerijos. „TikTok“ prašys leidimo pasiekti jūsų mikrofoną ir kamerą tik tuo atveju, jei pasirinksite funkciją kurti turinį. Jei šios prieigos platformai nesuteiksite, nieko neprarasite.

Vaizdo įrašus programėlėje galite stebėti nespausdami „patinka“ ir nesekdami turinio kūrėjų. „TikTok“ geba analizuoti daug subtilesnius signalus apie jūsų elgesį, kad parodytų daugiau jums patinkančio turinio.

„Sau atrinktus filmukus galite matyti ir nesidalindami pertekline informacija, nes programėlė taip pat žino kitų dalykų, pagal kuriuos rodo video jums skirtame turinio sraute arba kitaip FYP (angl. for you page). Pavyzdžiui, platforma skaičiuoja, kiek laiko žiūrite vaizdo įrašą ir kada pereinate prie komentarų, kuriais atvejais apsilankote žmogaus profilyje.

Kita vertus, bent šiek tiek apribodami platformos galimybes prognozuoti jūsų pomėgius, padidinsite šansus atrasti įvairesnį turinį sau ir tarsi išrūksite iš „TikTok“ specialiai jums suformuoto burbulo. Kiekvienas turime teisę patys spręsti, kokia informacija apie mus bus prieinama kitiems ir kaip ji bus naudojama“, – apibendrina „Tele2“ socialinių tinklų ir skaitmeninio turinio vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito