Stokholmo universiteto atliktas tyrimas, panaudojus rentgeno spindulių kristalografiją, parodė, kaip mūsų kūnas apdoroja fruktozę. Nustatyta, kad specifinis baltymas GLUT5, veikiantis atominiu lygiu, perduoda fruktozę per ląstelės membraną.
Baltymas veikia kaip „vartininkas“, kuris įleidžia fruktozę, uždarydamas kelią į kitas molekules. Mokslininkai nori sužinoti, kodėl fruktozė įleidžiama būtent tokiu būdu.
Tai sužinoję jie galėtų gydyti ligas, susijusias su per dideliu cukraus suvartojimu, kaip cukrinis diabetas, nutukimas ar kai kurios vėžio rūšys.
Pavyzdžiui, kai kurioms vėžio ląstelėms, tokioms kaip krūtų vėžio, reikalinga kur kas didesnė cukraus apykaita.
Kadangi dabar mokslininkai žino perduodamo baltymo struktūrą, gali būti sukurta vaistų molekulė, kuri sutrikdytų šį mechanizmą ir neduotų vėžinėms ląstelėms cukraus.
Tyrimai publikuoti žurnale „Nature“.