Mokslininkai tyrė, kokį vaidmenį E.coli bakterijų kolonijos daro mūsų mitybai. Nustatyta, kad baltymai, kuriuos išskiria pasisotinusios bakterijos, daro įtaką signalams tarp skrandžio ir smegenų ir netgi gali aktyvuoti su apetitu susijusius neuronus, kad žmogus jaustųsi sotesnis, rašo Sciencealert.com.
Baltymai, kuriuos išskiria pasisotinusios bakterijos, daro įtaką signalams tarp skrandžio ir smegenų ir netgi gali aktyvuoti su apetitu susijusius neuronus
Taigi jei į burną negalite įsidėti daugiau nė kąsnelio, tai nebūtinai reiškia, kad žarnynas yra visiškai užkištas. Sotumas gali būti jaučiamas dėl to, kad bakterijos „praneša“, kad yra sočios.
Mokslininkai, vadovaujami Sergueï Fetissovo nei iš Rouen universiteto Prancūzijoje, tokios išvados priėjo analizuodami baltymus, kuriuos gamina žiurkių ir pelių skrandžiuose esančios E.coli bakterijos.
Praėjus 20 min po maisto bakterijos ėmė gaminti skirtingas baltymų rūšis nei prieš valgį. Įdomu tai, kad praėjus maždaug 20 min po valgio žmogus pajunta didžiausią sotumo jausmą.
Vėliau mokslininkai izoliavo šiuos po maisto išskirtus baltymus ir juos suleido pelėms. Pelės, nepriklausomai nuo to, ar buvo valgiusios, ar ne, tuomet valgė žymiai mažiau.
„Cell Metabolism“ publikuotame tyrime mokslininkai teigia, kad prisisotinusios bakterijos stimuliavo hormoną peptidą YY, kuris siejamas su sotumo jausmu.
Mokslininkai jau anksčiau buvo nustatę, kad bakterijos turi įtakos mūsų mitybai. Manoma, kad žmogaus bakterijos gali turėti įtakos ne tik mitybai, bet ir miegui ar gyvenimo būdui.