Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ne tik D.Trumpas: prie E.Musko į „Twitter“ grįžta neapykantą prieš žydus ir transeksualus kurstę asmenys

Įsigijęs „Twitter“ socialinį tinklą turtingiausias pasaulio žmogus Elonas Muskas suskubo imtis pertvarkų – ne tik atleido didelę dalį darbuotojų, bet ir į socialinį tinklą grąžino dalį prieš tai užblokuotų, prieštaringai vertinamų vartotojų.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / AP/„Scanpix“ ir „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Netrukus po to, kai perėmė socialinio tinklo kontrolę, E.Muskas pareiškė, kad negrąžins jokių uždraustų paskyrų, kol bendrovė nesudarys ir nesurinks turinio moderavimo tarybos, kurioje būtų „labai įvairių nuomonių“.

Tačiau šis pažadas netrukus buvo pamirštas – jau dabar į „Twitter“ platformą sugrįžta anksčiau užblokuoti veikėjai.

Anksčiau E.Muskas yra sakęs, kad vienas iš tikslų – paversti „Twitter“ „laisvo žodžio platforma“.

Užblokuotų profilių sugrąžinimo iniciatyvą E.Muskas pavadino „Laisvės penktadieniais“.

Tuo tarpu trečiadienį E.Muskas paskelbė kitą apklausą po to, kai susidūrė su priekaištais, kad jo turinio moderavimo kriterijai priklauso nuo jo asmeninių užgaidų, nes kai kurios paskyros buvo grąžintos į „Twitter“ platformą, o kai kurios – ne.

„Ar „Twitter“ turėtų pasiūlyti visuotinę amnestiją sustabdytoms paskyroms, jei jos nepažeidė įstatymų ir neužsiėmė baisiu šlamštu?“, – rašė E.Muskas socialiniame tinkle.

D.Trumpo likimą sprendė per apklausą

Savaitgalį E.Muskas paskelbė, kad Donaldui Trumpui leidžiama vėl prisijungti prie „Twitter“, o tokį sprendimą pagrindė savo asmeninės „Twitter“ apklausos profilyje vykdytos apklausos rezultatais.

Paskyra @realDonaldTrump ir jos „Twitter“ žinutės tapo vėl visiškai matomos, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai D.Trumpas patvirtino, kad 2024 m. vėl kandidatuos į prezidento postą.

Penktadienio vakarą naujasis „Twitter“ vadovas nusprendė apklausti savo paties sekėjus. „Sugrąžinti buvusį prezidentą Trumpą“, – parašė jis prie įrašo pridėjęs apklausą, kurioje vartotojai galėjo balsuoti „Taip“ arba „Ne“.

„Vox Populi, Vox Dei“, – pridūrė jis tolesnėje žinutėje, lotyniškai reiškiančioje „liaudies balsas yra Dievo balsas“.

D.Trumpui pasisekė per plauką – už jo grįžimą balsavo 51,8 proc., o prieš – 49,2 proc. Iš viso apklausoje dalyvavo 15,085,458 skirtingų „Twitter“ profilių.

Sugrįžo ir neapykantą transseksualams kurstę profiliai

Į „Twitter“ sugrįžo ir Kanados psichologas bei savipagalbos autorius Jordanas Petersonas, parašęs bestselerį „12 gyvenimo taisyklių“.

J.Petersonas neteko prieigos prie daugelio savo „Twitter“ paskyros funkcijų po to, kai platformoje pavartojo transseksualaus aktoriaus Ellioto Page'o buvusį vardą ir užsiminė, kad jam „krūtis pašalino kriminalinis gydytojas“. Nustatyta, kad šie įrašai pažeidė „Twitter“ politiką, susijusią su neapykantos kurstymu.

Gage Skidmore nuotr./Jordanas Petersonas
Gage Skidmore nuotr./Jordanas Petersonas

Akademikas anksčiau tvirtino, kad „verčiau mirtų“, nei ištrintų įžeidžiančią tviterio žinutę. Toks kompromisas anksčiau buvo pasiūlytas J.Petersonui, jei šis norėtų atgauti savo paskyrą.

Sugrįžo ir konservatyvios satyros puslapis „The Babylon Bee“, kurio veikla buvo sustabdyta prieš E.Muskui perimant valdžią, nes pažeidė „Twitter“ neapykantos kurstymo politiką po to, kai paskelbė žinutes, nukreiptas prieš translyčius asmenis. Paskyros valdytojai taip pat turėjo galimybę atgauti prieigą prie paskyros, jei būtų ištrynę įžeidžiančius įrašus, tačiau to nepadarė.

Iš kitų soc. tinklų priverstas pasitraukti A.Tate'as

Prieštaringai vertinama „YouTube“ žvaigždė ir kikboksininkas Andrew Tate taip pat džiaugėsi, kad jo paskyra sugrąžinta.

Pastaraisiais mėnesiais A.Tate'as sulaukė prieštaringo vertinamo dėl seksistinių pasisakymų apie moteris, todėl jam buvo uždrausta dalyvauti kitose platformose, pavyzdžiui, „YouTube“ ar „Instagram“.

Tačiau draudimas jam dalyvauti „Twitter“ tinkle iš tikrųjų yra daug senesnis: jis siekia 2017 m., kai kikboksininkas paskelbė, kad moterys turėtų „prisiimti dalį atsakomybės“ už seksualinę prievartą.

Atblokuotas ir antisemitizmą kurstęs K.West

Praėjusį mėnesį reperio ir dizainerio, buvusio Kim Kardashian vyro Kanye West, „Twitter“ paskyra taip pat buvo užrakinta, tačiau dabar visos teisės į profilį buvo grąžintos.

„Scanpix“ nuotr./Kanye West
„Scanpix“ nuotr./Kanye West

Reperis, prisistatantis slapyvardžiu Ye, prieigos skelbti įrašus neteko po to, kai publikavo keletą antisemitinių žinučių, kurios peraugo į grasinančius ir neapykantos kupinus komentarus apie žydų tautybės žmones.

Pasisekė ir kitiems

Malonės sulaukė ir anksčiau už „pakartotinius COVID-19 dezinformacijos politikos pažeidimus“ užblokuota JAV respublikonė Marjorie Taylor Green.

Džordžijos įstatymų leidėja jau seniai puoselėja nepagrįstas sąmokslo teorijas, o nuo pat 2020 m. lapkričio ji nuolat skelbė melagingus teiginius – apie rinkimus, Kapitolijaus sukilimą ir kitas temas, rašo CNN.

Pirmadienį jos asmeninė paskyra buvo atblokuota, o penktadienį atblokuota buvo ir komikė Kathy Griffin.

K.Griffin buvo visam laikui sustabdyta nuo dalyvavimo „Twitter“ tinkle po to, kai pakeitė savo paskyros pavadinimą ir profilio nuotrauką, kad imituotų E.Musko profilį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas