Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neįtikėtina: 200 metų senumo DNR parodė, kokia buvo L.van Bethoveno mirties priežastis

Niekam ne paslaptis, kad vienas didžiausių kada nors pasaulyje gyvenusių muzikantų įpusėjus 40-mečiui buvo funkciškai kurčias. Liudvigas van Beethovenas norėjo, kad pasaulis suprastų šią tragišką ironiją ne tik asmeniniu, bet ir medicininiu požiūriu, rašo "Science Alert".
Liudwigas Van Bethovenas.
Liudwigas Van Bethovenas. / Wikimedia Commons pav.
Temos: 2 Muzika DNR

Kompozitorius pergyveno savo gydytoją beveik dviem dešimtmečiais, tačiau praėjus beveik 200 metų po Bethoveno mirties tyrėjų grupė ėmėsi įgyvendinti jo testamentą taip, kaip jis nė sapnuoti nebūtų galėjęs – genetiškai išanalizavo autentiškų jo plaukų pavyzdžių DNR.

„Mūsų pagrindinis tikslas buvo atskleisti Bethoveno sveikatos problemas, tarp kurių buvo ir laipsniškas klausos praradimas, prasidėjęs 20-ojo dešimtmečio viduryje ar pabaigoje ir galiausiai 1818 m. privedęs prie to, kad jis tapo funkciškai kurčias“, – sakė biochemikas Johannesas Krause iš Makso Planko evoliucinės antropologijos instituto Vokietijoje.

Pagrindinė klausos praradimo priežastis niekada nebuvo žinoma net jo asmeniniam gydytojui daktarui Johannui Adamui Schmidtui. Tai, kas 20-aisiais metais prasidėjo kaip spengimas ausyse, pamažu peraugo į sumažėjusią toleranciją stipriam triukšmui, o galiausiai ir į klausos praradimą – tai iš esmės nutraukė jo, kaip atlikėjo, karjerą.

Muzikantui nieko negali būti ironiškiau. Savo broliams adresuotame laiške Bethovenas prisipažino, kad „beviltiškai kenčia“, net svarstė apie savižudybę.

Teigiama, kad maždaug nuo 22 metų kompozitorius taip pat kentėjo nuo stiprių pilvo skausmų ir chroniškų viduriavimo priepuolių.

Likus šešeriems metams iki mirties, pasirodė pirmieji kepenų ligos požymiai – manoma, kad ši liga bent iš dalies lėmė jo mirtį sulaukus 56 metų.

2007 m. atlikus teismo ekspertizę, kurios metu buvo ištirtas, kaip manoma, L.van Bethoveno plaukų kuokštas, paaiškėjo, kad apsinuodijimas švinu galėjo pagreitinti jo mirtį, o gal net ir sukelti simptomus, kurie nusinešė jo gyvybę.

Atsižvelgiant į gėrimo iš švino indų kultūrą ir to meto medicininį gydymą, kurio metu buvo naudojamas švinas, tokia išvada nestebina.

Tačiau dar naujesnis tyrimas paneigė šią teoriją, atskleisdamas, kad plaukai apskritai niekada nebuvo Bethoveno, o veikiau nežinomos moters.

O štai keli patvirtinti plaukeliai, kurie labiau tikėtina buvo kompozitoriaus, rodo, kad jo mirtį greičiausiai lėmė hepatito B infekcija, kurią paaštrino girtavimas ir daugybė kepenų ligų rizikos veiksnių.

„Mums nepavyko rasti galutinės Bethoveno kurtumo ar virškinamojo trakto problemų priežasties“, – sakė mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas