Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neįtikėtina pažanga: pirmieji pasaulyje gyvi robotai nuo šiol sugeba daugintis

Norėdamos išlikti, įvairios gyvybės formos turi susilaukti palikuonių. Dabar Vermonto, Tuftso ir Harvardo universitetų mokslininkai atrado visiškai naują biologinio dauginimosi formą. Be to, savo atradimą pritaikė save replikuojantiems gyviems robotams sukurti.
Kompiuteriu sukurtas sintetinis organizmas, pavadinimu Ksenobotas. Kairėje: kompiuterinės paieškos metodu simuliacijos metu atrastas dizainas. Dešinėje: įdiegtas fizinis organizmas, sukurtas tik iš biologinių audinių (varlės odos (žalia spalva) ir širdies raumens (raudona spalva)).
Kompiuteriu sukurtas sintetinis organizmas, pavadinimu Ksenobotas. Kairėje: kompiuterinės paieškos metodu simuliacijos metu atrastas dizainas. Dešinėje: įdiegtas fizinis organizmas, sukurtas tik iš biologinių audinių (varlės odos (žalia spalva) ir širdies / Wikipedia

Pirmuosius gyvus robotus sukūrę JAV mokslininkai teigia, kad šios gyvybės formos, vadinamos ksenobotais, dabar gali daugintis taip, kaip joks kitas mokslui žinomas augalas ar gyvūnas negali, praneša CNN.

Ksenobotai, sukurti iš Afrikos naguotosios varlės (Xenopus laevis), yra mažesni nei milimetro pločio. Pirmą kartą šie maži rutuliukai buvo pristatyti 2020 m., kai eksperimentai parodė, kad jie gali judėti ir dirbti grupėse.

„Mane tai pribloškė“, – sakė Tuftso universiteto biologijos profesorius ir Alleno atradimų centro direktorius Michaelas Levinas, kuris buvo vienas pagrindinių naujojo tyrimo autorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas