Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neįtikėtina: žaibavimo metu susikūrė mineralas, aptinkamas kosmose

Žaibas, trenkęs į medį Floridos vakarinėje pakrantėje, išskyrė įdomią fosforo medžiagą, kurios Žemėje dar nematėme. Tai gali būti visiškai nauja mineralų grupė, užpildanti atotrūkį tarp kosmoso mineralų ir Žemėje randamų mineralų, rašo „Science Alert“.
Žaibas
Žaibas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Žaibas Mineralas

Medžiaga, kuri beveik atitinka kalcio fosfitą (CaHPO3), buvo rasta įstrigusi fulgurite – smėlyje paliktame žaibo pėdsake,, susidariusiame dėl itin karštos žaibo reakcijos su žeme.

Šie „suakmenėję žaibo“ fulguritai dažnai atsiranda, kai žaibas trenkia į tam tikros rūšies smėlį, silicio dioksidą ir uolienas. Kur kas rečiau pasitaiko, kad vienoje iš šių struktūrų būtų galima rasti kažką unikalesnio.

„Niekada nematėme, kad ši medžiaga natūraliai atsirastų Žemėje – panašių į ją mineralų galima rasti meteorituose ir kosmose, tačiau tiksliai tokios medžiagos niekur nematėme“, – teigė Pietų Floridos universiteto geologas Matthew Pasekas.

Tyrėjai nustatė, kad žaibo smūgis sudegino medyje esančią anglį, taip pat geležį, susikaupusią aplink jo šaknis. Ši kalcio fosfito forma gali susidaryti ir kitais didelės energijos scenarijais ir gali būti svarbi fosforo ciklui – šio cheminio elemento judėjimui Žemėje.

Bandymai iš naujo pagaminti šį CaHPO3 laboratorijoje buvo nesėkmingi, o tai rodo, kad retai matomam mineralui susidaryti reikia labai specifinių sąlygų ir laiko. Gali būti, kad norėdami vėl jį pamatyti turėsime laukti kito žaibo smūgio.

Matthew Pasek, Pietų Floridos universitetas/Žaibavimo metu susikūręs mineralas
Matthew Pasek, Pietų Floridos universitetas/Žaibavimo metu susikūręs mineralas

Šie atradimai gali būti svarbūs kalbant apie ankstyviausius mūsų planetos istorijos laikotarpius. Tikėtina, kad tokie žaibų smūgiai ir cheminės reakcijos vyko reguliariai, tačiau mokslininkai iki galo nesupranta fosfitų ciklo.

Kartu šis tyrimas suteikia daugiau informacijos apie paties žaibo formą ir galią. Tai toli gražu ne pirmas kartas, kai dėl šio įspūdingo reiškinio atsiranda mokslininkus ypač dominančių medžiagų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas