Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nematomi ir nebylūs žmogaus palydovai. Kas jie?

Atsikėlę ryte, mes net nesusimąstome, kad kartu su mumis dieną pradeda ir nebylūs žmogaus palydovai – mikroorganizmai. Žmogaus kūnas susijęs su begale tokių organizmų, kuriems mūsų kūnas yra vieninteliai namai. Jų visuma, esanti žmogaus kūno paviršiuje ir viduje vadinama mikrobiota. Suaugusio žmogaus kūne aptinkama bakterijų, archėjų, ir eukariotų (pirmuonių, grybų, nematodų ir kitų) atstovų. Šiandien visi klausia apie virusus, tačiau jie nėra gyvi organizmai, nors randami žmogaus kūno paviršiuje bei viduje ir taip pat priskiriami žmogaus mikrobiotai.
Pokalbis
Pokalbis / 123RF.com nuotr.

Manoma, kad suaugusio sveiko žmogaus mikrobiota galėtų sverti nuo 1 iki 2 kg, palyginimui – žmogaus smegenų svoris siekia apytiksliai 1,5 kg. Paties didžiausio žmogaus organo – odos viename kvadratiniame centimetre yra nuo šimto (pirštų bei nugaros odos srityje) iki milijono (kaktos ir pažasčių srityse) bakterijų. Su žmogumi, kaip gyvenamąja vieta yra siejama daugiau nei 40 000 bakterijų padermių, priklausančių net 1800 genčių.

Žinoma, kad burnoje nuolatos gyvena apie 700 rūšių bakterijų, o jų skaičius viename mililitre seilių gali siekti net milijardą. Labiau specializuotos mikrobiotos sankaupos randamos odoje, virškinimo trakte, burnoje, lytiniuose organuose, akyse, ausyse. Prieš keletą metų didelis dėmesys buvo skirtas bakterijų ryšiui su žmogumi nustatyti, o grybai buvo laikomi ligų sukėlėjais. Dabar požiūris į grybus yra pasikeitęs ir jie tapo neatsiejama mikrobiotos dalimi.

Žinoma, kad burnoje nuolatos gyvena apie 700 rūšių bakterijų, o jų skaičius viename mililitre seilių gali siekti net milijardą.

Žmogaus odos paviršiuje grybai sudaro nuo 5 proc. iki 10 proc. nuo visų odos mikroorganizmų, o žarnyne jų kiekis dar mažesnis ir nesiekia net 1 proc. Atlikta daugybė tyrimų, kurie rodo jog ant žmogaus kūno odos ir žarnyne aptinkama įvairių grybų rūšių. Deja, daugelis šių plika akimi nematomų organizmų lietuviškų vardų neturi.

Pagrindinis žmogaus odos mikrobiotos komponentas yra grybai Malassezia. Papėdgrybūnams priklausantys grybai ypatingi tuo, kad jų augimui yra būtinos riebalų rūgštys. Juos galima aptikti, bet kurioje žmogaus kūno (odos) srityje, išskyrus pėdas. Minėti grybai vyrauja ant žmogaus odos ir sudaro nuo 50 iki 80 proc. visų žmogaus odos grybų. Šiuo metu aprašyta 14 Malassezia genties rūšių. Šie grybai naujagimio kūno odą pradeda kolonizuoti vos tik jam gimus ir kolonizuoja iki jis sulaukia 6–12 mėnesių amžiaus. Šių grybų ryšys su žmogumi dar nėra pilnai ištirtas, tačiau juos galima aptikti tiek ant sveikos odos, tiek esant įvairiems odos susirgimams.

Dar vienas grybas, lydintis žmogų nuo pat gyvenimo pradžios yra Candida. Jie, panašiai kaip ir Malassezia, odos kolonizavimą pradeda vos tik žmogui gimus. Šioje gentyje yra apie 400 rūšių. Candida grybai gali būti aptinkami ant sveikų žmonių odos, burnoje, bei virškinimo ir lytiniuose organuose. Dažniausiai ant žmogaus odos galima aptikti Candida parapsilosis, o žarnyne Candida tropicalis. Sutrikus žmogaus imuninės sistemos veiklai (antibiotikų vartojimas, stresas, imuninės sistemos slopinimas vaistais ir kt.), įvykus organizmo pH pokyčiams, visa tai gali lemti šių grybų vyravimą bei įvairių odos ir gleivinių susirgimų sukėlimą.

123RF.com nuotr./Pokalbis
123RF.com nuotr./Pokalbis

Saccharomyces grybai yra paplitę gamtoje bei gerai žinomi visoms šeimininkėms kaip „kepimo mielės“, jie yra vieni pirmųjų žmogaus „prijaukintų“ mikroorganizmų, turėjusių ir turinčių didžiulę įtaką žmogaus gyvenimui, kultūrai, visuomenei ir mokslui. Keletas šios genties atstovų gali būti aptinkami virškinimo ir lytiniuose organuose. Tikriausiai daugelis yra girdėję apie probiotikus; pagaminti vieniems iš jų, vartojamiems esant įvairiems žarnyno sutrikimams, yra naudojami būtent šie grybai.

Daugybė tyrimų rodo, kad žmogaus mikrobiota vienu metu yra ir itin sudėtinga, ir tvarkinga bendruomenė. Visi žmogaus kūno mikrobiotos nariai glaudžiai tarpusavyje susiję bei bendrauja ne tik tarpusavyje, bet ir su „šeimininku“, t. y. su žmogumi. Tiek odos, tiek virškinimo trakto biota atlieka svarbiais funkcijas: saugo nuo ligas sukeliančių mikroorganizmų, gamina „šeimininkui“ reikalingas medžiagas bei stimuliuoja imuninės sistemos veiklą. Todėl privalome žinoti apie savo nebylius palydovus, jais rūpintis ir saugoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas