Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nemokami filmai ir pažintys slepia apgaules – kiek iš tikrųjų kainuoja neva pigus turinys?

Pastaruoju metu Lietuvoje smarkiai išaugo kibernetinių grėsmių, kurių pobūdis darosi vis įdomesnis. Pavyzdžiui, šį mėnesį lietuvius sukčiai bandė suvilioti nemokamais filmais, komiksais ir suklastotais pažinčių skelbimais, rašoma „Tele2“ pranešime spaudai.
Kibernetinis saugumas
Kibernetinis saugumas / 123RF.com nuotr.

Pasak Donato Drakicko, „Tele2“ produkto vadovo, užkrėsti puslapiai slepia pavojingas programas, kurios gali pavogti asmeninius duomenis, sukelti finansinių nuostolių ar leisti programišiams perimti įrenginių kontrolę.

Už tariamai nemokamą turinį galite susimokėti brangiai

Kibernetiniai nusikaltimai dažnai atspindi žmonių poreikius ir elgesį. Dėl to populiarėja svetainės, kurios siūlo nemokamą turinį, tačiau kartu su juo dažnai platinamos ir kenkėjiškos programos (angl. malware).

Per rugsėjo mėnesį „Tele2“ tinkle veikianti interneto apsauga užblokavo net 90,8 mln. su šia grėsme susijusių saugumo incidentų, kilusių iš daugiau nei 41,6 tūkst. skirtingų domenų. Tai yra 2,5 karto daugiau nei praėjusį mėnesį.

„Vienas iš populiariausių kibernetinių nusikaltimų yra kenkėjiškos svetainės, kurios siūlo tariamai nemokamas pramogas. Žmonės nuolat ieško būdų, kaip išvengti mokėjimo už skaitmeninius produktus. Dėl to šios svetainės dažnai siūlo prieigą prie filmų ar vaizdo žaidimų. Rugsėjo mėnesį ypač išsiskyrė gausiai japoniškus mangos komiksus lietuviams siūlantys tinklapiai. Tačiau vos tik bandysite tokius produktus atsisiųsti, kartu į savo kompiuterį pakviesite Trojano programas“, – pastebi ekspertas.

Trojano programos dažnai slepiasi iš pažiūros nepavojinguose failuose ar programose ir, patekusios į įrenginį, tyliai vykdo kenkėjišką veiklą. Jos gali vogti asmeninius duomenis, suteikti nuotolinę prieigą programišiams arba vykdyti kitus kibernetinius nusikaltimus.

Anot D.Drakicko, rugsėjo mėnesį kitas įdomus apgaulės pavyzdys – pažinčių svetainės. „Kai kurie Lietuvos interneto vartotojai, ieškodami draugystės, rugsėjį galėjo susidurti su netikromis svetainėmis. Gražus puslapio dizainas ir pažadai atrasti partnerį – tik fasadas, slepiantis pavojus. Vokiečių kalba parašyti skelbimai viliojo žmones atskleisti savo asmeninius duomenis, tariamai tam, kad platforma padėtų jiems atrasti partnerį“, – sako D.Drakickas.

Norint apsisaugoti nuo šių grėsmių, D.Drakickas rekomenduoja reguliariai atnaujinti įrenginių programinę įrangą. Taip pat svarbu vengti nepažįstamų ar įtartinų svetainių, nespausti nuorodų iššokančiose reklamose ir neatidarinėti nuorodų iš šlamšto el. laiškų. Rekomenduojama visoms paskyroms naudoti stiprius ir unikalius slaptažodžius. Be to, jei įmanoma, verta aktyvuoti dviejų faktorių autentifikavimą prisijungiant prie paskyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant